27.06.2024
Телеканал NTD

Чеський стартап першим у ЄС робитиме й продаватиме м’ясо з пробірки

Чеський стартап першим у ЄС робитиме й продаватиме м'ясо з пробірки

Яловичина, вирощена в лабораторії, скоро з'явиться в кормах для тварин. Один чеський стартап першим у Євросоюзі..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Яловичина, вирощена в лабораторії, скоро з’явиться в кормах для тварин. Один чеський стартап першим у Євросоюзі отримав ліцензію на виробництво та продаж штучного м’яса.

Цей продукт не є аналогом замінника м’яса, зробленого з рослинних компонентів. Штучне м’ясо вирощують із клітини, яку поміщають у поживне середовище в біореакторі.

[Роман Кржиж, голова чеського стартапу ― виробника штучного м’яса]:

«Ми першими дістали дозвіл на використання такого м’яса в кормах для домашніх тварин. Наші конкуренти здебільшого не поспішають іти цим шляхом, бо, мабуть, мають проблеми з цінами. Але ми, здається, з цим розібралися».

У компанії працює 80 дослідників. Проєктові вже кілька років.

[Роман Кржиж, голова чеського стартапу ― виробника штучного м’яса]:

«На цьому етапі ми протестуємо смакові якості продукту, дізнаємося, чи він сподобається тваринам. Думаю, на це піде кілька місяців. Потім можна буде укладати контракти».

Поки що в лабораторії за день вирощують кілограм м’яса. Наступного року планують збільшити виробництво до кількох сотень кілограмів, а згодом і до кількох тонн на день. Наразі вчені вирощують яловичину. Пізніше планують робити свинину та курятину.

Чеські дослідники кажуть, що така продукція виробникам кормів коштуватиме дешевше за звичайне м’ясо. До того ж вона буде завжди якісною — без гормонів, антибіотиків та надлишку жиру.

Спочатку штучне м’ясо коштувало дуже дорого. Наприклад, у 2008 році 250 грамів вирощеної в пробірці яловичини оцінювали в мільйон доларів. З розвитком технологій вартість знизилася в десятки тисяч разів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Чеський стартап першим у ЄС робитиме й продаватиме м’ясо з пробіркиШотландія: нова технологія для очищення водиНова схожа на космічний корабель обсерваторія чекає на астрономів на КіпріБразильський стартап показав свій перший повномасштабний прототип аеротаксіВ Австралії чагарники допоможуть отримувати електроенергіюРуїни давньоримської пральні виявили під час будівельних робіт поруч із ВатиканомКомахоподібний робот вивчатиме печери МарсаНова лінійка iPad від Apple: чип M4 та екран OLEDРоботи, дрони та штучний інтелект: у Марокко проходить технологічний ярмарокЧи допоможе синтетична шкіра знайти шляхи лікування екземи

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: