10.04.2024
Телеканал NTD

Чеський стартап першим у ЄС робитиме й продаватиме м’ясо з пробірки

Чеський стартап першим у ЄС робитиме й продаватиме м'ясо з пробірки

Яловичина, вирощена в лабораторії, скоро з'явиться в кормах для тварин. Один чеський стартап першим у Євросоюзі..

Дата завантаження: 2024-05-10

video

Яловичина, вирощена в лабораторії, скоро з’явиться в кормах для тварин. Один чеський стартап першим у Євросоюзі отримав ліцензію на виробництво та продаж штучного м’яса.

Цей продукт не є аналогом замінника м’яса, зробленого з рослинних компонентів. Штучне м’ясо вирощують із клітини, яку поміщають у поживне середовище в біореакторі.

[Роман Кржиж, голова чеського стартапу ― виробника штучного м’яса]:

«Ми першими дістали дозвіл на використання такого м’яса в кормах для домашніх тварин. Наші конкуренти здебільшого не поспішають іти цим шляхом, бо, мабуть, мають проблеми з цінами. Але ми, здається, з цим розібралися».

У компанії працює 80 дослідників. Проєктові вже кілька років.

[Роман Кржиж, голова чеського стартапу ― виробника штучного м’яса]:

«На цьому етапі ми протестуємо смакові якості продукту, дізнаємося, чи він сподобається тваринам. Думаю, на це піде кілька місяців. Потім можна буде укладати контракти».

Поки що в лабораторії за день вирощують кілограм м’яса. Наступного року планують збільшити виробництво до кількох сотень кілограмів, а згодом і до кількох тонн на день. Наразі вчені вирощують яловичину. Пізніше планують робити свинину та курятину.

Чеські дослідники кажуть, що така продукція виробникам кормів коштуватиме дешевше за звичайне м’ясо. До того ж вона буде завжди якісною — без гормонів, антибіотиків та надлишку жиру.

Спочатку штучне м’ясо коштувало дуже дорого. Наприклад, у 2008 році 250 грамів вирощеної в пробірці яловичини оцінювали в мільйон доларів. З розвитком технологій вартість знизилася в десятки тисяч разів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Чеський стартап першим у ЄС робитиме й продаватиме м’ясо з пробіркиУ Великій Британії вуличні шафи переробляють на зарядні станції для електромобілівВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 роківЕкспрес-тести із жуйок планують виробляти в ШотландіїЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєНовинки мобільних технологій показали на Mobile World CongressНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській ПатагоніїВ Аргентині розробили замінники дерев для жвавих міських зон

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: