20.01.2024
Телеканал NTD

Ізраїль заявив, що не закінчив із «Хезболлою» і що «літо буде спекотним»

Ізраїль заявив, що не закінчив із «Хезболлою» і що «літо буде спекотним»

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант каже, що місію з протистояння ліванській «Хезболлі» на півночі Ізраїлю ще..

Дата завантаження: 2024-05-20

video

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант каже, що місію з протистояння ліванській «Хезболлі» на півночі Ізраїлю ще не завершено. За його словами, армія доб’ється безпечного повернення евакуйованих жителів до своїх домівок.

[Йоав Галант, міністр оборони Ізраїлю]:

«Ми маємо дуже важкі вогневі механізми, і якщо буде потреба та привід, ми їх обов’язково використаємо. Ви дуже добре зарекомендували себе, тепер ми маємо готуватися до продовження. Це літо буде спекотним».

Бойові дії в прикордонному регіоні тривають сім місяців паралельно з війною в Секторі Гази. Вони змусили десятки тисяч людей з обох боків кордону залишити свій дім. Цього тижня сталася ескалація. Ізраїль завдав авіаударів по півдню Лівану, а «Хезболла» заявила, що запустила дрони-камікадзе та потужні ракети по ізраїльських об’єктах.

Переміщення близько 60 000 жителів північного Ізраїлю спровокувало всередині країни заклики до рішучіших воєнних дій проти «Хезболли». По інший бік кордону з Ліваном свій дім залишило приблизно 90 000 осіб.

Джерела в Лівані повідомляють, що з жовтня через ізраїльські удари загинуло понад 250 членів «Хезболли» та 75 мирних жителів. В Ізраїлі загинуло коло 20 людей, серед них солдати та мирні жителі.

А це порожні коридори лікарні в місті Рафах, що на півдні Сектора Гази. Ізраїльська армія почала наступ на цей населений пункт, куди раніше від бойових дій утекло понад мільйон жителів анклаву.

Близько 200 пацієнтів цієї лікарні мусили евакуюватися на захід міста після попереджувального дзвінка військовиків. Медзаклад припинив надавати послуги.

[Мухаммад Закут, палестинський лікар]:

«Більшість пацієнтів, які перебувають у критичному стані, помирають у польових шпиталях, помирають у кувейтських та інших польових шпиталях».

Ізраїль наказав мирним жителям Рафаха прямувати до «розширеної гуманітарної зони» в Аль-Мавасі, що приблизно за 20 кілометрів від міста. ХАМАС заявляє, що бореться з ізраїльськими силами на сході Рафаха.

Водночас низка країн та ООН попереджають, що повномасштабний наступ на місто призведе до гуманітарної катастрофи. Так, адміністрація Джо Байдена минулого тижня тимчасово припинила постачати зброю до Ізраїлю. Це перша така затримка, відколи США пообіцяли країні свою «залізну» підтримку після нападу ХАМАСу, який стався 7 жовтня.
Коротке посилання на цю сторінку:

Ізраїль заявив, що не закінчив із «Хезболлою» і що «літо буде спекотним»Дострокові вибори в Португалії: соціалісти вперше з 2015 року втратили більшістьОкружний апеляційний суд США призупинив новий міграційний закон штату ТехасГонконг посилив закон про нацбезпекуЗакон ухвалили: Велика Британія почне висилати нелегальних емігрантів до РуандиЛісова пожежа наближається до канадського міста, де залягають поклади нафтовмісних пісківКитайський винищувач мало не збив австралійський військовий гелікоптерООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняНирки — у центрі нової кризи в Непалі137 осіб загинуло й понад 180 постраждало внаслідок теракту в «Крокус Сіті Холі» у Росії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: