09.02.2024
Телеканал NTD

Рідкісні ритуальні підношення ацтеків виставили на огляд у Мехіко

Рідкісні ритуальні підношення ацтеків виставили на огляд у Мехіко

У Мехіко відкрилася виставка артефактів доіспанської доби, яким понад 500 років. Уперше показують дерев'яні ритуальні підношення..

Дата завантаження: 2024-05-08

video

У Мехіко відкрилася виставка артефактів доіспанської доби, яким понад 500 років. Уперше показують дерев’яні ритуальні підношення ацтеків, які добре збереглися.

[Марія Барахас, куратор виставки]:

«Тут є маски, що зображують бога дощу Тлалока. Але ми знайшли й антропоморфні маски. Багато з них пов’язані з воїнами, які загинули під час війни. На масках напіврозплющені очі й навіть відкритий рот, тому дослідники припустили, що вони зображують воїнів, які загинули під час бою».

На деяких речах видно сліди оригінальної фарби. Один із виробів зображує міфічного помічника ацтекського бога дощу Тлалока. З одного боку в нього скіпетр у вигляді змії, а з другого — крихітний глечик для води.

Серед недавно виявлених предметів — вирізані тонкі маски, скіпетри давніх божеств та зброя, яку ховали разом із принесеними в жертву тваринами. Вони були в одязі божеств та воїнів: як чоловіків, так і жінок.

Більшість експонатів знайдено під руїнами культової споруди ацтеків біля музею Темпло Майор, що в центрі мексиканської столиці. За 50 років розкопок виявили кілька сотень підношень. Чимало з них лежало в запечатаних кам’яних камерах.

Вітрини з дерев’яними експонатами обладнано так, щоб підтримувати певну вологість і температуру й захистити артефакти від руйнування.

[Патриція Ледесма, директор музею Темпло Майор]:

«Деревина — це матеріал, який можна знайти всюди. Він доступний, благородний і пластичний. У доіспанські часи його широко використовували. Однак в археології деревину знаходять рідко. Це дуже тендітний матеріал, тому ми не можемо навіть уявити, які чудові речі робили майстри в доіспанський період».

Нова експозиція занурює у давній світ, де дерево оберталося на високе мистецтво.
Коротке посилання на цю сторінку:

Рідкісні ритуальні підношення ацтеків виставили на огляд у МехікоЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріЯк за 200 років розвинулася наука про динозаврівПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєУ Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд HyperloopЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеВ Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років томуВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиГреко-іллірійський шолом віком 2500 років знайшли в Хорватії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: