10.10.2024
Телеканал NTD

У США розробили руку-робота, яка відновлює рухливість після інсульту

У США розробили руку-робота, яка відновлює рухливість після інсульту

Коли у вересні 2014 року в американця Освальда Рідуса стався інсульт, він утратив здатність розмовляти, ходити..

Дата завантаження: 2024-05-10

video

Коли у вересні 2014 року в американця Освальда Рідуса стався інсульт, він утратив здатність розмовляти, ходити й рухати лівою рукою. Швидку викликала жінка.

[Освальд Рідус, житель США]:

«Коло третьої ночі дружина сказала, що я говорю незв’язно, і попросила поворуши рукою. І я не міг цього зробити».

Тепер Освальд став першим, хто тестує роботизовану руку, якою керують хвилі мозку. Вона допомагає відновити рухливість кінцівки після інсульту.

Гарнітура називається інтерфейсом мозок-комп’ютер. Її п’ять електродів розміщуються на шкірі голови й вимірюють електричні імпульси мозку за допомогою процесу електроенцефалографії.

Тільки-но роботизована рука отримає відповідний сигнал, вона почне рухатися. Потім дасть людині команду, щоб та намагалася зробити рух самостійно.

[Хосе Контрерас-Відаль, розробник гарнітури]:

«Гарнітура визначає намір руху. Сигнал надходить до робота, який допомагає з рухом. Рух генерує зворотний імпульс у мозок. І коли два імпульси зустрічаються, це підвищує нейропластичність. Це те, що змінює мозок».

Керівник проєкту — доктор Джерард Франциско. Він спеціалізується на постінсультній реабілітації. Каже, що такі машини зможуть допомогти в роботі фізіотерапевтів.

[Джерард Франциско, керівник проєкту]:

«Роботи не втомлюватимуться, тому зможуть забезпечити необхідну кількість повторень. Для того, щоб перепрограмувати частину мозку, що відповідає за рухи, необхідна певна кількість таких повторень».

Освальд уже витратив роки на реабілітацію. Сподівається, що новий пристрій допоможе повернути рухливість другої руки.

[Освальд Рідус, житель США]:

«Я більше ніколи не сприйматиму своє здоров’я як щось саме собою зрозуміле».

Зараз інженери тестують новий пристрій. Якщо результати будуть позитивними, вони спробують почати масове виробництво. Однак для цього ще треба знайти спонсорів.
Коротке посилання на цю сторінку:

У США розробили руку-робота, яка відновлює рухливість після інсультуАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксіЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеНові протези дають змогу відчувати температуру предметівГреко-іллірійський шолом віком 2500 років знайшли в ХорватіїВідомий французький музикант став першим пасажиром словацького аерокараЕкспрес-тести із жуйок планують виробляти в ШотландіїЯк за 200 років розвинулася наука про динозаврів«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїЗа поведінкою тварин під час сонячного затемнення спостерігатимуть науковці США

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: