20.10.2024
Телеканал NTD

Угандійський стартап заробляє на бананових стеблах

Угандійський стартап заробляє на бананових стеблах

На цій банановій фермі в Уганді пора збирати врожай. Плоди продадуть, а ось стебла треба зрубати...

Дата завантаження: 2024-05-20

video

На цій банановій фермі в Уганді пора збирати врожай. Плоди продадуть, а ось стебла треба зрубати. На їхньому місці скоро почнуть рости нові.

Раніше старі стебла просто кидали гнити неподалік. Але тепер місцеві стартапи знайшли спосіб, як на них заробити.

Компанія скуповує бананові стебла у фермерів. З нею співпрацює вже понад 60 господарств. Сировина йде на перероблення.

[Еггрі Муганга, працівник компанії-переробника]:

«Ми розділяємо стебло на волокна, потім сушимо, сортуємо, очищаємо від бруду, упаковуємо й продаємо. Наш внесок у тому, що ми даємо додатковий дохід фермерам, перетворюємо відходи на цінну продукцію і продаємо її партнерам».

Бананові волокна купує інший стартап. Причому не лише в компанії, а й у фермерів. За кілограм сировини платять приблизно три долари.

[Джон Окелло, працівник компанії-виробника]:

«Ми вирішили працювати з банановим волокном, бо Уганда — один із найбільших виробників та споживачів бананів у світі».

З бананових волокон тчуть постілки, килимки, роблять абажури, перуки та навіть тканину, схожу на бавовняну. Працівники мають надію, що їхня продукція витіснить на ринку синтетику.

[Фейт Кабахума, працівниця компанії-виробника]:

«Синтетика засмічує ґрунт. Підіть у свій город, і навіть там знайдете синтетичні нитки. Це шкодить природі на відміну від натуральної сировини. Вона біологічно розкладається, тому може гнити в ґрунті, не перешкоджаючи йому насичуватися вологою».

У компанії працює понад 30 осіб. Усю продукцію виготовляють вручну. Вироби продають у місцевому магазині, а також експортують до Європи.

В Уганді бананові ферми охоплюють понад мільйон гектарів землі. Тож сировини вдосталь.
Коротке посилання на цю сторінку:

Угандійський стартап заробляє на бананових стеблахДубайський стартап робить столове приладдя з пшеничної соломиВиснажлива спека заважає філіппінським школярам здобувати знанняЯк у популярному туристичному місті Таїланду справляються з мавпячим свавіллямЯк Австралія перетворила морських шкідників на джерело цінної ікриЯрмарок колекційних іграшок: як сотні фунтів віддають за «старий пластик»У Німеччині роздратовані пасажири звинувачують профспілку машиністів у шантажіЯпонія додасть фінвалів до переліку видів для китобійного промислуОгляд світових подій (з 7 по 12 квітня)Мітла з пляшок: камбоджієць рятує природу від пластику

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: