20.12.2024
Телеканал NTD

Цьогорічний вересень визнали найспекотнішим за всю історію спостережень

Цьогорічний вересень визнали найспекотнішим за всю історію спостережень

Минулий місяць став найспекотнішим вереснем за всю історію спостережень. Про це повідомила метеослужба ЄС «Коперник». За..

Дата завантаження: 2024-05-19

video

Минулий місяць став найспекотнішим вереснем за всю історію спостережень. Про це повідомила метеослужба ЄС «Коперник».

За її даними, середня температура приземного повітря сягнула 16,38 градуса. Це на пів градуса вище за попередній рекорд, що зафіксували 2020 року.

Крім того, середня температура вересня була майже на градус вищою за показники перших місяців осені в період із 1991 по 2020 рік.

Ще одна статистика: цей вересень був на рекордну 1,4 градуса теплішими за показники, зафіксовані з 1850 по 1900 рік.

Температура моря у вересні також непокоїть. У деяких районах вона досягла найвищого показника для вересня за всю історію спостережень.

Водночас учені Центру науки «Коперник» зазначають, що цей рік може стати найспекотнішим загалом. Середня глобальна температура 2023-го на 1,4 градуса Цельсія вища за середні доіндустріальні температури.

Експерти зазначають, що до цього призвело потепління клімату в поєднанні з явищем Ель-Ніньйо, яке нагріває поверхневі води східної та центральної частини Тихого океану.

Тим часом найвища вершина Західної Європи, гора Монблан, за два роки втратила понад два метри снігового покриву. Його товщина зменшилася до найнижчого показника з того часу, як 22 роки тому почалися точні вимірювання.

[Фарук Каддед, експерт зі снігового покриву]:

«З 2015 року ми проводимо замірювання як у червні, так й у вересні. І бачимо, що висота Монблану з червня по вересень зазвичай зростає. Однак у 2023 році ми помітили, що в цей період товщина снігового покриву не збільшилася: у червні було 4805 метрів і 49 сантиметрів, а у вересні 4805 метрів і 59 сантиметрів».

Монблан заввишки 4792 метри. Але загальна висота вершини залежить від товщини снігового покриву. Зазвичай вона збільшується влітку, коли дощ, який випадає на гору, перетворюється на сніг.
Коротке посилання на цю сторінку:

Цьогорічний вересень визнали найспекотнішим за всю історію спостереженьЯку країну визнали найщасливішоюУ Пуерто-Рико оголосили надзвичайну ситуацію через лихоманку денгеЩе одне літо без світла: єгиптяни готуються до нових відключеньПарк з’явиться на естакаді в центрі ТокіоПрезидент Південної Кореї закликав лікарів-страйкарів шукати компромісЧерез війну в Секторі Гази Ізраїль утратив тисячі палестинських робітниківВірмени протестують проти передання Азербайджану чотирьох сілОгляд світових подій (з 7 по 12 квітня)Марокко: лазні закриті, води немає

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: