20.07.2024
Телеканал NTD

Холодна зброя та столове приладдя: ліванці зберігають традиційне ремесло

Холодна зброя та столове приладдя: ліванці зберігають традиційне ремесло

Ліванець Антуан Шахін усе своє життя робить столове приладдя, ножі, кулінарні лопатки та інше кухонне начиння...

Дата завантаження: 2024-05-20

video

Ліванець Антуан Шахін усе своє життя робить столове приладдя, ножі, кулінарні лопатки та інше кухонне начиння. Прикрашає їх кістяними ручками з мозаїкою. Ремеслу вже сотні років.

[Антуан Шахін, ремісник]:

«Ця майстерність виникла в XVII столітті, коли сюди разом із сім’ями приїжджали різьбярі по дереву, ремісники, які працювали по металу, та інші майстри. Спершу вони робили кухонні ножі. Потім почалися війни, тож їм довелося виготовляти мечі».

Сучасні майстри теж виготовляють мечі й кинджали. Їх майстерно оздоблюють. Але це вже не зброя, а декоративні вироби.

[Антуан Шахін, ремісник]:

«Ми, як і раніше, ідемо вперед і розвиваємося. Невпинно вдосконалюємося, віддаємо себе цьому ремеслу, щоб наші витвори були гідними великих людей, таких як королі та президенти».

Зараз економіка Лівану переживає кризу. Потерпає і туризм. Але ліванці, як і раніше, часто купують комплекти столового приладдя. Дарують їх на весілля. Декоративна зброя теж має попит. Ліванські майстри мріють лише про те, щоб у них побільшало учнів і ремесло збереглося.
Коротке посилання на цю сторінку:

Холодна зброя та столове приладдя: ліванці зберігають традиційне ремеслоНайвідоміший храм Камбоджі хоче повернути колишню кількість туристівВиставка забутих жінок-художниць проходить у ЛондоніНаціональний балет Грузії приїхав з танцювальною програмою до Боснії і ГерцеговиниРаніше втрачену гітару Джона Леннона виставлять на аукціонЕксклюзивні й дорогі: глобуси, як і раніше, потрібні покупцямПольський полонез внесли до списку ЮНЕСКОВигадливе та дивовижне керамічне мистецтво показали в ЛондоніМодний дім Dior показав свою осінню колекцію в Нью-ЙоркуДо Перу повернулися 4600 археологічних артефактів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: