20.10.2024
Телеканал NTD

Паризьких букіністів проганяють із берега Сени перед Олімпіадою

Паризьких букіністів проганяють із берега Сени перед Олімпіадою

Власники паризьких букіністичних яток, що стоять уздовж Сени, не хочуть переїжджати. І ситуація дедалі напружується. Перед..

Дата завантаження: 2024-05-20

video

Власники паризьких букіністичних яток, що стоять уздовж Сени, не хочуть переїжджати. І ситуація дедалі напружується.

Перед Олімпіадою 2024 року міська рада розпорядилася, щоб кіоски на час проведення Ігор прибрали. Під знесення потрапило 570 точок, тобто 60 % усіх яток.

Загалом столицю Франції називають найбільшим у Європі книжковим ринком просто неба. Продавці вживаних книг діляться культурною спадщиною з місцевими й туристами.

Але поліція та влада вважають ці ятки загрозою безпеці.

[Лоран Нуньєс, префект поліції Парижа]:

«Це терористичний ризик. Книжковий стенд — це місце, де можна сховати зброю або, що ще гірше, вибухівку. Дехто каже, що кіоски просто треба перевірити на наявність вибухівки, і тоді все буде гаразд. Але в житті не все так просто, бо перевіряння потребує суттєвих ресурсів».

Букіністи висловлюють невдоволення.

[Ален Прюво, продавець]:

«Їм слід двічі подумати. Якщо вони приберуть кіоски, їм доведеться нам заплатити. Не лише заплатити, а й назвати дату, коли їх повернуть і в якому стані. Їх необхідно повернути у справному стані. Загалом вивезти 570 кіосків — це титанічне завдання. Це забере дуже багато часу».

Традиція продавати книжки на березі Сени виникла ще в XVI столітті. У той час мандрівні книготорговці переїжджали з міста до міста, встановлюючи свої ятки на набережних. Якийсь час навіть діяла заборона на продаж книг. Однак із 1859 року букіністам дозволили торгувати в спеціально відведених місцях.

А звичні зелені ящики з’явилися на набережній Сени у середині ХІХ століття.

Коротке посилання на цю сторінку:

Паризьких букіністів проганяють із берега Сени перед ОлімпіадоюКоли відбудеться найближче сонячне затемнення, і хто його зможе побачитиЗруйнований міст у Балтіморі: кадри через 10 днів після аваріїСуданці виходять в інтернет через Starlink, оскільки мобільного зв’язку немаєГаїті закликає міжнародну спільноту запобігти геноциду в острівній державіУ Пуерто-Рико оголосили надзвичайну ситуацію через лихоманку денгеУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під судМігранти в американському штаті Аризона можуть опинитися на вулиці через відсутність фінансуванняЇжу класу люкс хочуть адаптувати для космосу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: