08.02.2024
Телеканал NTD

Виставка портретів показує, які жінки надихали Пітера Пауля Рубенса

Виставка портретів показує, які жінки надихали Пітера Пауля Рубенса

Маркіза Марія Серра Паллавічіно спокійно дивиться з полотна фламандського художника Пітера Пауля Рубенса. Портрет увійшов до..

Дата завантаження: 2024-09-07

video

Маркіза Марія Серра Паллавічіно спокійно дивиться з полотна фламандського художника Пітера Пауля Рубенса. Портрет увійшов до нової експозиції Даліджської картинної галереї, що в Лондоні.

Рубенс, який жив у XVI–XVII століттях, відомий міфологічними картинами. На багатьох із них зображено оголені жіночі фігури. Завдяки цьому навіть виникло поняття рубенсівської жінки, тобто з пишними формами.

Але Рубенс зображував не лише оголену жіночу натуру. Він також писав портрети жінок, які його надихали й сприяли кар’єрному зростанню. Серед них покровительки й родички.

На своїх полотнах він передає їхню силу й гідність із ніжністю та співпереживанням.

Виставка присвячена його стосункам із жінками.

[Емі Оррок, куратор виставки]:

«Рубенс має репутацію художника-суперзірки XVII століття. Чарльз I посвятив його в рицарі. Він говорив шістьма мовами й отримав багато нагород. Це своєрідна історія чоловічого успіху. І можна побачити, що досягти цього йому вдалося частково завдяки жінкам, якими він себе оточував».

Особливо зворушливий портрет доньки Рубена Клари Серени, яка померла незадовго до свого 13-річчя.

[Табіш Хан, мистецтвознавець]:

«Багато хто думає, що він об’єктивізував жінок. Але тут можна побачити інший його бік — із фокусом на сім’ї, де немає оголених тіл. Тут показано життя жінок, таких як його дружина й дочка».

Загалом на виставці — 43 роботи Рубенса. Вона працюватиме до кінця січня 2024 року.
Коротке посилання на цю сторінку:

Виставка портретів показує, які жінки надихали Пітера Пауля РубенсаЗнаку Hollywood виповнюється 101 рік: з чого все почалосяМалюнок для обкладинки першої книги про Гаррі Поттера продали за рекордний $1,9 млнОнігірі — душа японської кухніМашини-амфібії востаннє пройшли каналами АмстердамаРідкісний діамант і годинник у корпусі із сапфіру виставлять на аукціон у Нью-ЙоркуЩо можна й чого не можна: жителька Версаля навчає французького етикетуЗахопливі перегони на човнах-драконах влаштували в ГонконгуПарк розваг у Дубаї пропонує поринути у світ світла та барвНайбільший і найповніший: рідкісний скелет стегозавра виставлять на торги в Нью-Йорку

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: