20.05.2024
Телеканал NTD

Три роботи Ель Греко вперше покинули Іспанію та прибули до Рима

Три роботи Ель Греко вперше покинули Іспанію та прибули до Рима

Шедеври грецького художника доби Відродження Ель Греко вперше виїхали за межі Іспанії. Тепер їх можна побачити..

Дата завантаження: 2024-05-20

video

Шедеври грецького художника доби Відродження Ель Греко вперше виїхали за межі Іспанії. Тепер їх можна побачити на безплатній виставці в базиліці Святої Агнеси, що на П’яцца Навона в Римі.

Експозицію під назвою «Відкрите небо» організували в межах приготувань до Ювілею 2025 року. Ювілей Ватикан святкує кожні 25 років. Як очікують, у Римі на заходи збереться понад 30 мільйонів паломників.

[Алесіо Геретті, куратор виставки]:

«Той, хто входить до церкви Сант-Аньєзе-ін-Агоне з площі П’яцца Навона, одразу бачить одну з найвидатніших перлин доби Бароко — роботи архітектора Франческо Борроміні. Але тільки-но він розвертається, то, на свій подив, бачить шедеври Ель Греко».

Виставка об’єднує три роботи Ель Греко, справжнє ім’я якого було Доменікос Теотокопулос. Це «Христос, що несе хрест», «Святе сімейство» та «Хрещення Христа».

На них проявляються характерні риси його майстерності: перевага кольору над фігурою та уяви над точним зображенням дійсності.

[Алесіо Геретті, куратор виставки]:

«Ель Греко об’єднує Схід та Захід, поєднує особливості візантійських ікон, робіт Тіціана й Тінторетто, малюнків Парміджаніно й композицій Мікеланджело. Це чудовий синтез історії християнського мистецтва».

У центрі висить «Хрещення Христа» — чотириметрову картину замовили в 1608 році. Ель Греко працював над нею до останніх днів свого життя.

Вона символізує духовну подорож, яку необхідно здійснити на шляху до божественного.

Ця виставка перша з багатьох, які відкриються в столиці Італії найближчими місяцями.
Коротке посилання на цю сторінку:

Три роботи Ель Греко вперше покинули Іспанію та прибули до РимаПольський полонез внесли до списку ЮНЕСКОРаніше втрачену гітару Джона Леннона виставлять на аукціонФранцузький острів Мон-Сен-Мішель знову став недоступнимВсесвітній День Фалунь Дафа відзначили парадами та іншими мальовничими заходамиГодинник, який може точно йти 45 млн років, показали на виставці в ЖеневіПінболом захоплюється дедалі більше молодіТаємничі кулясті камені приваблюють туристів до лісу в Боснії і ГерцеговиніВигадливе та дивовижне керамічне мистецтво показали в ЛондоніMet Gala — 2024: квіти, блиск і химерні форми

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: