Онігірі — це «фаст-фуд, повільна їжа та їжа для душі». Так описує традиційну японську страву Юсуке Накамура — голова Торгової палати Токіо та директор Товариства онігірі.
Уважають, що онігірі почали готувати в Японії ще на початку XI століття. Про цю страву є згадка в романі того часу. Також вона з’являється в класичному фільмі Акіри Куросави 1954 року «Сім самураїв».
Онігірі — це кульки або трикутники з клейкого рису з начинкою, загорнуті в листя водоростей.
Найпопулярніша начинка — солона слива, а також пряна ікра. Але загалом в онігірі можна покласти будь-що, навіть ковбасу, сосиски чи сир.
Йосуке Міура керує рестораном онігірі, який у 1954 році заснувала його бабуся. Він найдавніший серед таких у Токіо.
[Йосуке Міура, директор ресторану онігірі]:
«Хочу сказати, що рецепт нашого онігірі не змінювався всі 70 років, відколи ми відкрилися. Але, на жаль, онігірі моєї бабусі, онігірі моєї матері та мої онігірі мають різний смак. Навіть якщо ми використовуємо ті самі інгредієнти, вони різні».
Міура каже, що японці починають їсти онігірі ще в дитинстві.
[Йосуке Міура, директор ресторану онігірі]:
«Я їв онігірі моєї бабусі щодня, коли приходив додому зі школи голодним».
Ресторан — у старій частині Токіо. Він відчиняється об 11:30 і зачиняється, коли закінчується рис, зазвичай за годину. Потім відчиняється на вечерю.
Найдорожчий онігірі коштує п’ять доларів США. Він з ікрою лосося. Найдешевший — коло двох доларів. Його подають із місо-супом.
Традиційна форма онігірі — саме трикутна. Їх роблять прямо на ваших очах. Листи норі обертають навколо рису одним кінцем догори, щоб він залишався хрустким. Перший укус онігірі — це лише норі та рис. Начинку починаєш відчувати з другим укусом.
[Роберто Розеро, турист зі США]:
«У хід ідуть руки, і мені це до вподоби. Багато страв японської кухні їдять паличками. А це більше схоже на поїдання гамбургера».
А Міюкі Каварада має в Японії чотири ресторани онігірі. Вона мріє зробити цю страву всесвітньо відомим фаст-фудом.
[Міюкі Каварада, власниця ресторанів]:
«Онігірі — це нескінченний усесвіт. Ми не прив’язані до традицій».
Найближчим часом вона планує відкрити такі ж ресторани в Лос-Анджелесі та Парижі.
Коротке посилання на цю сторінку: