16.08.2024
Телеканал NTD

Баньянове дерево на гавайському острові Мауї після пожежі «впало в кому»

Баньянове дерево на гавайському острові Мауї після пожежі «впало в кому»

Серед руїн колись гамірного курортного міста Лахаїна, що на острові Мауї, досі стоїть легендарне баньянове дерево...

Дата завантаження: 2024-05-16

video

Серед руїн колись гамірного курортного міста Лахаїна, що на острові Мауї, досі стоїть легендарне баньянове дерево. За словами одного з провідних гавайських лісівників, його гілки досі живі, але дерево бореться за життя після нищівної лісової пожежі.

Стівен Німз очолює команду, яка рятує дерево. Експерти виявили живу тканину під корою та в кореневій системі, проте дерево не виділяє достатньо соку.

Команда вживає різних заходів. Серед них полив, аерація та підживлення.

[Стів Німц, гербарист]:

«Оскільки з нього не витікає сік, це схоже на впадіння в кому. Це своєрідний перехід у стадію сну. Коли когось вводять у комусь, йому роблять укол і підтримують його життєві функції. Так само і з деревом. Ми робимо йому внутрішньовенний укол з аерацією та лікуванням. Ми не знаємо, як довго триватиме його кома: тиждень, місяць, рік. Поки його життєво важливі органи в порядку, ми його підтримуватимемо. Коли людина виходить із коми, вона моргає чи рухає пальцем. А дерево демонструє це, випускаючи нові бруньки».

Баньян посадили 1873 року на честь 50-річчя першої протестантської місії в місті. Тоді він був заввишки лише 2,4 метра.

Упродовж наступних 150 років він і далі розростався на площі перед будівлею місцевого суду. Нині його висота перевищує 18 метрів, і дерево має 36 повітряних коренів.

Водночас команда, яка його рятує, не хоче, щоб під час відновлення дерево було в центрі уваги. Вона каже, що головне — допомогти людям. Пожежа перетворила місто на згарище. Згоріло коло 2200 будівель. Загинуло щонайменше 114 осіб.
Коротке посилання на цю сторінку:

Баньянове дерево на гавайському острові Мауї після пожежі «впало в кому»У Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під судУ Кенії люди гинуть від повенейКенійські огієки борються порти виселення з прадавнього лісуСтолиця В’єтнаму очолила список міст із найбруднішим повітрямГабонський дизайнер перетворює викинутий папір на красиві вазиНа Кубі закінчується паливо?19 000 голів худоби на борту: скандальне судно прибуло до ІракуЕпідемія лихоманки денге може початися в АргентиніНемає джерел: через забруднення іракці змушені купувати питну воду

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: