17.03.2024
Телеканал NTD

Японія назвала дату початку скидання води з АЕС «Фукусіма-1» до океану

Японія назвала дату початку скидання води з АЕС «Фукусіма-1» до океану

Скидати відпрацьовану воду з АЕС «Фукусіма-1» планують почати 24 серпня. Про це повідомив прем'єр-міністр Японії Фуміо..

Дата завантаження: 2024-05-17

video

Скидати відпрацьовану воду з АЕС «Фукусіма-1» планують почати 24 серпня. Про це повідомив прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда. Згідно з планом, до океану потрапить понад мільйон тонн води, що містить тритій — радіоактивний ізотоп водню.

[Фуміо Кісіда, прем’єр-міністр Японії]:

«Сьогодні на засіданні кабінету міністрів ми підтвердили, що готові дбати про безпеку (скидання води) й постійно підтримувати (галузі), протидіючи шкідливим чуткам».

Радіоактивна морська вода накопичилася на електростанції після аварії, яка сталася в березні 2011 року після землетрусу й цунамі. Нею охолоджували реактори. Тож зараз на АЕС зберігається один мільйон 250 тисяч тонн відпрацьованої води. Вона пройшла очищення. Залишився лише тритій, який важко відокремити.

Перед скиданням брудну воду розбавлятимуть чистою, щоб знизити концентрацію тритію. Японська влада каже, що тоді вода стане безпечною для природи й відповідатиме нормам ВООЗ. Процес триватиме 30 років. Це схвалило й МАГАТЕ. Але є і критики. Серед них Китай.

Це не до вподоби й багатьом японським рибалкам, а ще підприємцям. Власник рибного магазину Такасі Накадзіма після аварії на «Фукусімі» вже пережив важкі часи. Каже, що торгівля зіпсувалася надовго.

[Такасі Накадзіма, власник рибного магазину]:

«Тоді я подумав: “Якщо люди так бояться радіації, то чи маю я продавати їжу звідси (з префектури Фукусіма)?” Я почав вагатися».

Зараз торгівля переважно відновилася. Але скидання води може знову відлякати покупців.

[Такасі Накадзіма, власник рибного магазину]:

«Влада каже, що, коли воду розбавлять, та буде безпечною. Але вона не проводила наукових досліджень, щоб дізнатись, які виникнуть наслідки, якщо скидати воду 30 років».

Відпрацьовану й очищену від радіонуклідів воду регулярно скидають в океан з усіх робочих атомних станцій. Уряд Японії вважає такий спосіб єдиним можливим варіантом для розв’язання проблеми з «Фукусімою-1». Багато японців підтримують рішення влади. Але чимало й тих, хто готується подати до суду на уряд країни й «Токійську енергетичну компанію» — оператора АЕС «Фукусіма-1».
Коротке посилання на цю сторінку:

Японія назвала дату початку скидання води з АЕС «Фукусіма-1» до океануЛіванських школярів в ігровій формі навчають громадянської активностіЇдять котів та листя: жителям Судану загрожує голод через війнуООН: голодна смерть загрожує 220 000 дітей у СуданіКонфіскованій зброї знайшли мирне застосування в ПеруІзраїль: БАПОР найняло понад 450 бойовиків ХАМАСуНемає джерел: через забруднення іракці змушені купувати питну водуУ Словенії завершили земляні роботи в новому тунелі, який веде до АвстріїЯрмарок колекційних іграшок: як сотні фунтів віддають за «старий пластик»Шезлонги замість засніжених схилів: французький курорт виживає в умовах теплої зими

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: