05.09.2024
Телеканал NTD

Українські гончарі не припиняють працювати попри війну

Українські гончарі не припиняють працювати попри війну

У майстерні Сергія Дутки чимало глиняного посуду, який сушиться на стелажах і вже готовий до розпису...

Дата завантаження: 2024-05-05

video

У майстерні Сергія Дутки чимало глиняного посуду, який сушиться на стелажах і вже готовий до розпису. Чоловік родом із міста Косів, яке славиться мальованою керамікою. Він гончарює вже 15 років і знається на цьому мистецтві з малих літ.

Посуд, кахлі та обрядові предмети, виготовлені з місцевої сірої глини й розписані зеленими й жовтими кольорами, — відмітна риса косівської кераміки.

Розписувати допомагає дружини Мар’яна.

[Мар’яна Дутка, майстриня з розпису]:

«Тут переважно використовуємо традиційні орнаменти, як-от косівські баранчики. Писанкові мотиви».

Але після того, як у 2022 році в Україні почалася широкомасштабна війна, виготовляти гончарні вироби стало складніше.

[Сергій Дутка, гончар]:

«У часи вимкнень електроенергії, було важко, бо потрібно було переривати випал. Через це виходило багато браку. Довелося пристосовувати процес до вимкнень, але ми впоралися».

Сергій, окрім традиційних косівських виробів, створює і власні.

Після того як Росія анексувала Крим, у його кераміці з’явилася тема війни. Наприклад, у 2018 році він зробив тарілку із певним символічним орнаментом.

[Сергій Дутка, гончар]:

«Цю тарілку я назвав “Вторгнення”. Це наполовину косівська кераміка. Вона символізує вторгнення чогось техногенного, ворожого у світ традиційний, гармонійний — боротьбу таку».

Також майстер організовує благодійні виставки, щоб зібрати гроші для військовиків.

Варто зазначити, що 2019 року косівську кераміку було внесено до Репрезентативного списку ЮНЕСКО нематеріальної культурної спадщини людства.
Коротке посилання на цю сторінку:

Українські гончарі не припиняють працювати попри війнуВ Італії відкрився новий підвісний міст на висоті 175 метрівУ Помпеях знайшли давню бенкетну залу з фресками2400 троянд різних сортів привезли на виставку в ІндіїМісто з казки «Тисяча й одна ніч» запрошує на фестиваль у СШАФестиваль «Звуки цвітіння» починається в Ботанічних садах К’ю в ЛондоніІнший погляд на кохання: «Музей розірваних стосунків» відкрився в ХорватіїНовий рік Дракона відзначили в нью-йоркському Чайна-тауні грандіозним парадомЯк лондонський ресторан готує їжу лише з місцевих інгредієнтівСтаровинне іспанське ательє створює одяг та аксесуари для кіноіндустрії всього світу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: