18.10.2024
Телеканал NTD

Казкам різних народів присвятили фестиваль піщаних скульптур у Данії

Казкам різних народів присвятили фестиваль піщаних скульптур у Данії

Принцеса й жаба. Казка про них, яку написали брати Грімм, уже понад 200 років розважає дітей..

Дата завантаження: 2024-05-18

video

Принцеса й жаба. Казка про них, яку написали брати Грімм, уже понад 200 років розважає дітей усього світу.

А недавно ці персонажі з’явилися на пляжі в Данії. Тут проходить фестиваль піщаних скульптур «Гуннестед». У місті з однойменною назвою проживає лише коло 8000 осіб. Захід, який уперше провели 2012 року, приваблює багато туристів.

[Крістіан Воррер, організатор]:

«Виникла ідея провести захід, який би привабив людей до Гуннестеда. Гавань повільно вмирала, і ми хотіли розвивати туризм, а потім виявили, що скульптури з піску могли б стати гарним способом. Багато хто захотів би сюди навідатись. Першого року до нас приїхало 42 тисячі осіб. Це був успіх».

Тема цього року — казки. Загалом створили понад 20 робіт. Серед них королі, принцеси, велетні та інші.

[Крістіан Воррер, організатор]:

«Добре, що це не лише Ганс Крістіан Андерсен. Було б надто просто зробити багато персонажів із його казок. Тут у нас дуже особливі письменники, казкарі, яких я насправді не знав. Маємо історії з Гренландії, з Японії».

Щороку сюди з’їжджаються найліпші скульптори по піску з Бельгії, Нідерландів, Італії та США. Цього року в заході візьме участь понад десять художників з усього світу. Більшість із них створять по дві скульптури.

[Крістіан Воррер, організатор]:

«Треба вельми добре працювати з об’ємними об’єктами. До того ж із таким матеріалом треба працювати дуже швидко. Він не схожий на бетон чи камінь, над якими можна працювати роками. Працюючи з піском, слід мати навички, інакше він просто розсиплеться».

Американська скульпторка Сью із Сіетла витратила на свій витвір десять днів. А взагалі займається такою творчістю з 18 років.

[Сью Макгрю, учасниця фестивалю]:

«Більшість людей у дитинстві гралися на пляжі й знають пісок давно. Нас тягне до нього природно. А коли вмієш робити дивовижні монументальні скульптури із чогось такого простого, як пісок, це просто чудово».

Скульптори закінчать свої роботи за кілька днів. Водночас їхні витвори мають простояти на пляжі до жовтня. А це означає, що треба використовувати щось міцніше, ніж пісок і вода.

[Сью Макгрю, учасниця фестивалю]:

«Замість пляжного піску ми використовуємо той, що добувають у кар’єрі. Він дуже дрібний, у ньому багато мулу та глини. Ми насипаємо пісок, змішуємо його з водою і пресуємо в ці ящики. Без трамбування це була б купа піску, яку б відносив вітер. По суті, ми створюємо штучний пісковик, і коли він висихає на сонці, то стає твердим як скеля».

Фестиваль піщаних скульптур триватиме до 22 жовтня. Як очікують, його відвідає понад 70 тисяч осіб.
Коротке посилання на цю сторінку:

Казкам різних народів присвятили фестиваль піщаних скульптур у ДаніїНадихнула наука та природа: 17 незвичайних скульптур розмістили в Садах К’ю в ЛондоніПольський полонез внесли до списку ЮНЕСКОАнглія повернула Австралії списи аборигенів, які вивіз Джеймс КукСтаре місто Баку приваблює туристів стародавніми палацами, мечетями та караван-сараямиЛюди в Токіо поспішають помилуватися цвітінням сакури напередодні дощівНаціональний симфонічний оркестр США зіграв на старовинних інструментахДо Перу повернулися 4600 археологічних артефактівУ Хорватії прихід весни святкують Фестивалем вогнівВ Азербайджані вперше провели Національний фестиваль килимів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: