11.10.2024
Телеканал NTD

43 держави створять реєстр збитків України від воєнної агресії Росії

43 держави створять реєстр збитків України від воєнної агресії Росії

17 травня на саміті Ради Європи в Ісландії представники 43 держав підписали декларацію про створення Реєстру..

Дата завантаження: 2024-05-11

video

17 травня на саміті Ради Європи в Ісландії представники 43 держав підписали декларацію про створення Реєстру збитків, завданих агресією Росії проти України.

[Катрін Якобсдоттір, прем’єр-міністр Ісландії]:

«Ми погодилися, що без відповідальності не може бути тривалого миру. І щоб підтвердити необхідність юридичної відповідальності перед усіма жертвами й Україною, ми уклали безпрецедентну угоду про реєстр збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України».

Реєстр збитків сформують як платформу для міжурядової співпраці. Вона діятиме в межах Ради Європи й фізично розташовуватиметься в Гаазі. Це документальна форма обліку доказів і претензій щодо збитків, шкоди чи ушкоджень, яких завдала Росія на території України, починаючи з 24 лютого 2022 року.

[Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України]:

«Створення реєстру збитків, заподіяних агресією Російської Федерації проти України, безперечно, є історичним рішенням, яке дасть нам змогу розпочати процес встановлення справедливості».

Реєстр є першим компонентом майбутнього Міжнародного компенсаційного механізму, створеного окремим міжнародним договором у співпраці з Україною. Далі буде сформовано комісію з розгляду претензій та компенсаційний фонд.

За даними Київської школи економіки, станом на березень Росія завдала шкоди інфраструктурі України майже на 144 мільярди доларів.
Коротке посилання на цю сторінку:

43 держави створять реєстр збитків України від воєнної агресії РосіїВ Індонезії через повені та зсуви гинуть людиПівденнокорейці стають у черги за дешевою цибулею на тлі зростання цінНовий рік Дракона відзначили в нью-йоркському Чайна-тауні грандіозним парадомТисячі ізраїльтян вимагають звільнити заручників із полону ХАМАСуПовені спричинили хаос в Афганістані та ПакистаніУперше за п’ять років: Сі Цзіньпін приїхав до ЄвропиМарш на Нью-Делі: індійські фермери відкинули пропозицію владиЯпонія втратила титул третьої за величиною економіки світуПарламент ЄС ухвалив спірний закон про відновлення природи

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: