11.07.2024
Телеканал NTD

Давньоримські галереї під Лісабоном на кілька днів відкрили для відвідувачів

Давньоримські галереї під Лісабоном на кілька днів відкрили для відвідувачів

Десятки людей спускаються через люк під землю прямо на жвавій вулиці Лісабона. Дехто роками чекає на..

Дата завантаження: 2024-05-11

video

Десятки людей спускаються через люк під землю прямо на жвавій вулиці Лісабона. Дехто роками чекає на таку можливість. Вона виникає лише навесні й восени, коли на кілька днів відкривають підземний музей.

Під містом пролягає лабіринт галерей з арковим склепінням. Їм уже понад 2000 років. Такі підвальні коридори називають криптопортиками. Їх збудували, коли місто було під владою Римської імперії. У той час його називали Олісіпо.

Римляни зводили криптопортики для вирівнювання місцевості й забезпечення стійкості надземних споруд.

[Жуана Соза Монтейру, директор Лісабонського музею]:
«Ця споруда гарантувала й 2000 років потому й далі гарантує, що будівлі над нашими головами будуть стійкими й безпечними для тих, хто там живе й працює».

Згодом про підземні галереї забули. Їх знову відкрили у XVIII столітті. Тоді місто відновлювали після руйнівного землетрусу, після якого сталося цунамі й пожежа.

Зазвичай криптопортики затоплені ґрунтовими водами. Перед екскурсіями їх відкачують пожежники.

[Лідія Фернандіш, археолог]:
«Це заклик звернути увагу на багатство спадщини й археології Лісабона. Лісабон — одне з найстаріших європейських міст».

Зазвичай квитки розкуповують за 15 хвилин.

[турист]:
«Це чудова екскурсія. Вона відкриває історію Лісабона й Олісіпо. Таке не можна пропустити. Я чекав на це два роки».

Римляни правили Лісабоном кілька століть. Після падіння імперії на місто нападали варвари, а потім його захопили мусульмани. У XII столітті кінець їхньому володарюванню поклав король Португалії Афонсу I.
Коротке посилання на цю сторінку:

Давньоримські галереї під Лісабоном на кілька днів відкрили для відвідувачівУ Таїланді бенкетом відзначають День слонаНаціональний балет Грузії приїхав з танцювальною програмою до Боснії і ГерцеговиниУ Парижі відновили легендарний забіг офіціантівФранцуженка на Ейфелевій вежі побила світовий рекорд із висоти лазіння по канатуСтаровинне іспанське ательє створює одяг та аксесуари для кіноіндустрії всього світуБез інтернету та зв’язку: на Балі відзначили День тишіТуніська співачка хоче відродити в країні давню берберську мовуНародну музику шоро в Бразилії визнали культурною спадщиноюУ Ватикані реставрують центральний елемент собору Святого Петра

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: