11.08.2024
Телеканал NTD

80-річні японці грають у футбол, не зважаючи на вік

80-річні японці грають у футбол, не зважаючи на вік

Невелика розминка, і команди шикуються на полі. Після свистка почнеться матч. Усе як завжди, окрім одного..

Дата завантаження: 2024-05-11

video

Невелика розминка, і команди шикуються на полі. Після свистка почнеться матч. Усе як завжди, окрім одного — цим японським футболістам уже за 80.

Колись людям похилого віку такі види спорту були заборонені, бо є ризик травмуватися. Але населення Японії швидко старіє. Нині його третині за 65 років. Тож погляди на життя змінюються.

[Ютака Іто, генеральний секретар асоціації Soccer For Life]:
«Торік ми створили лігу футболістів, яким від 80 років, і гравців дедалі більше. Гадаю, це пов’язано зі структурою японського суспільства. Люди старіють, але їм, як і раніше, подобаються такі розваги».

Більшості гравців цього токійського клубу від 82 до 84 років. Найстаршому — 93. Він воротар.

[Сінго Сіодзава, воротар]:

«Напевно, 30 років минуло відтоді, як я стояв на воротах. Я грав і на інших позиціях. І це було значно складніше, ніж стояти на воротах».

Муцухіко Номура колись грав професійно. Прийшов у цей спорт 70 років тому. Попри вік, почувається ще впевненіше. Це його й самого дивує.

[Муцухіко Номура, футболіст]:
«У моєму дитинстві чоловіків 50–60 років уважали дідами. Нам зараз понад 80, і ми граємо у футбол. Ось це справжня дивовижа».

Номура грає зі школи. Виступав за клуб «Хітачі», а згодом — за національну збірну. Тепер футбол для нього — гарний спосіб підтримувати здоров’я.

[Дзюнко Номура, дружина футболіста]:
«Якось раз він травмувався на футбольному полі й мусив перенести серйозну операцію. Але він одужав і став таким же енергійним, як і був, хоч йому вже за 80. Гадаю, футбол для нього — найкращі ліки».

Серед професійних японських футболістів також є феномен. Це Кадзуйосі Міура. Йому 56 років і він грає за португальський клуб «Олівейренсе». Міура — найстаріший професійний футболіст світу.

У Токіо зараз є 18 команд із футболістами віком від 60 років. Припускають, що за три роки їх буде 26.
Коротке посилання на цю сторінку:

80-річні японці грають у футбол, не зважаючи на вікНазвані мами-видри допоможуть осиротілим дитинчатамПерегони на дитячих велосипедах влаштували для дорослих у СШАУ Сіетлі тисячі людей милуються цвітом сакуриФестиваль у Стамбулі: мільйони тюльпанів прикрасили містоВ Австралії названі бабусі простягають руку допомоги молодим мамамЖитель Торонто перетворив свій будинок на ексцентричний витвір мистецтваЯк колишній пілот після звільнення став готувати традиційний сир халуміЗнайомтесь із найщасливішим водієм автобуса в АргентиніМоре щенячої любові дістали шанувальники йоги з нагоди Дня святого Валентина

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: