22.01.2024
Телеканал NTD

Золотий скарб розкриває таємниці скандинавської міфології

Золотий скарб розкриває таємниці скандинавської міфології

Золотий скарб дав змогу данським вченим зробити нове відкриття у сфері скандинавської міфології. Стародавні цінності знайшов..

Дата завантаження: 2024-05-21

video

Золотий скарб дав змогу данським вченим зробити нове відкриття у сфері скандинавської міфології. Стародавні цінності знайшов наприкінці 2020 року шукач скарбів — аматор. Він виявив скарб у селі Вінделев, що коло данського містечка Еллінг.

Загалом знайшли 23 золоті вироби загальною вагою 800 грамів. Деякі пошкоджені, а деякі непогано збереглися. Серед знахідок медальйони та плоскі монети, які називаються брактеатами.

Ці брактеати датують V століттям. На одному є досить довгий рунічний напис. Лінгвісти розшифрували його і з’ясували, що там згадується Одін — верховний бог у скандинавській міфології.

[Лісбет Імер, лінгвіст]:
«Ми вперше отримали переконливі докази, що про Одіна згадували вже в V столітті».

Це означає, що скандинавська міфологія була поширеною на 150 років раніше, ніж припускали історики.

Розшифрувати рунічний напис було непросто. У деяких місцях символи стерлися, але вчені впоралися.

[Крістер Вассгус, експерт із давніх мов]:
«Коли знаходиш такий довгий напис, це саме собою дивовижно. <…> Це дає досить цікаву інформацію про давню релігію, а також про життя стародавнього суспільства».

У Північній Європі вже знайдено понад 1000 брактеатів і на 200 є написи. Наразі вчені хочуть ще раз їх дослідити.

[Крістер Вассгус, експерт із давніх мов]:
«Чим цікава давня культура? Чим цікаві золоті вироби з рунами? Гадаю, відповідь є вже в самому запитанні. Це історія культури. Це письмові джерела, які було створено в суспільстві, де інформацію передавали здебільшого усно».

Вінделевський скарб — один із золотих скарбів, знайдених у Данії. Нині він у Національному музеї в Копенгагені.
Коротке посилання на цю сторінку:

Золотий скарб розкриває таємниці скандинавської міфологіїНова лінійка iPad від Apple: чип M4 та екран OLEDМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 роківЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуВелетенські 3D-принтери можуть змінити майбутнє будівництваЕкспрес-тести із жуйок планують виробляти в ШотландіїЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїУ Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати рак

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: