13.11.2024
Телеканал NTD

Опозиційного мера Стамбула засудили до ув’язнення за «ображення»

Опозиційного мера Стамбула засудили до ув'язнення за «ображення»

Опозиційного мера Стамбула засудили до двох років і семи місяців в'язниці за те, що він нібито..

Дата завантаження: 2024-05-13

video

Опозиційного мера Стамбула засудили до двох років і семи місяців в’язниці за те, що він нібито образив представників влади. Водночас, згідно з опитуваннями, саме він міг перемогти президента Тайїпа Ердогана на майбутніх виборах.

Суд уважає злочином те, що Екрем Імамоглу назвав дурнями чиновників, які скасували результати виборів мера Стамбула у 2019 році.

Тоді Імамоглу переміг представника керівної «Партії справедливості й розвитку». Розрив був мінімальним. Президентська політична сила подала скарги через нібито численні порушення.

Після цього результати анулювали й провели повторне голосування. Однак Імамоглу знову переміг, але вже зі значним відривом — 9 %.

Так він поклав край 25-річному правлінню керівної партії в найбільшому місті Туреччини.

Підставою для нинішньої справа стала заява, яку мер зробив після першої перемоги у 2019 році. Сам він виправдовує себе тим, що назвав чиновників дурнями після того, як таким же словом його схарактеризував міністр внутрішніх справ.

[Екрем Імамоглу, мер Стамбула]:
«Ця судова справа довела, що в Туреччині не лишилося справедливості. Цю справу ведуть люди, які не хочуть ствердити в Туреччині такі цінності, як справедливість і демократію».

Імамоглу вже подав апеляцію. На час її розгляду він виконуватиме обов’язки мера. Однак є імовірність, що ця справа може позбавити його можливості балотуватися в президенти.

Водночас саме його називають найсильнішим кандидатом від шестипартійного опозиційного альянсу, який міг би перемогти Тайїпа Ердогана на виборах у червні 2023-го. Нинішній президент обіймає свою посаду з 2014 року.
Коротке посилання на цю сторінку:

Опозиційного мера Стамбула засудили до ув’язнення за «ображення»ЄС запроваджує перший пакет санкцій проти китайських компанійСупервівторок завершився перемогою Дональда Трампа та Джо БайденаПедро Санчес залишається на посаді прем’єр-міністра ІспаніїЄвропарламент затвердив нові імміграційні правила ЄвросоюзуЗброя для України вже в дорозі: Байден підписав законопроєкт про допомогуФінляндія: тисячі мігрантів чекають у Росії можливості перейти кордон і потрапити до ЄСАдміністрація Байдена скасувала послаблення нафтових санкцій щодо ВенесуелиУ Гаїті сформували перехідну президентську раду та призначили прем’єраДипломатичний скандал: працівники посольства Мексики залишили Еквадор

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: