29.02.2024
Телеканал NTD

Сі Цзіньпін лишається на безпрецедентний третій термін

Сі Цзіньпін лишається на безпрецедентний третій термін

Голова китайської компартії Сі Цзіньпін лишиться у владі на безпрецедентний третій п'ятирічний термін. Він порушив правило..

Дата завантаження: 2024-04-29

video

Голова китайської компартії Сі Цзіньпін лишиться у владі на безпрецедентний третій п’ятирічний термін. Він порушив правило двох термінів, яке запровадив його попередник, і буде генеральним секретарем партії щонайменше до 2028 року.

Щодо прем’єра, то, як очікують, він піде з посади в березні наступного року. Лі Кецяна замінить нинішній секретар партії Шанхая та друга особа Постійного комітету Політбюро Лі Цян.

Призначення Сі на третій термін не було неочікуваним. Раніше під час 20-го з’їзду партії двох його політичних суперників, зокрема Лі Кецяна, не включили до складу ЦК КПК.

До речі, усунення з вищих ешелонів Лі Кецяна стало несподіванкою. Йому лише 67 років. Це на рік менше за неписане партійне правило в Китаї: якщо на момент партійного з’їзду чиновнику 67 років і менше, він може просуватися по службі, а в 68 має піти у відставку.

Водночас із церемонії закриття партійного з’їзду неочікувано вивели колишнього китайського лідера Ху Цзіньтао. Той був збентеженим.

Експерти вважають, що таким чином Сі Цзіньпін консолідує владу та насильно зміщує своїх попередників. Водночас, на їхню думку, економічні показники Китаю погіршуватимуться й далі, а в країні буде ще більше політичної боротьби та народних протестів.

Правозахисна організація «Міжнародна амністія» заявила, що третій термін Сі — катастрофа для прав людини. Зі слів її представників, під його керівництвом компартія, як і раніше, збільшувала масштаби порушень не лише всередині Китаю, а й поза його межами.
Коротке посилання на цю сторінку:

Сі Цзіньпін лишається на безпрецедентний третій термінМашини в багні та річки замість вулиць: друга атмосферна річка прийшла до КаліфорніїАдміністрація Байдена скасувала послаблення нафтових санкцій щодо Венесуели137 осіб загинуло й понад 180 постраждало внаслідок теракту в «Крокус Сіті Холі» у РосіїТисячі угорців знову вийшли на протест проти Віктора ОрбанаСупервівторок завершився перемогою Дональда Трампа та Джо БайденаУ Німеччині перекинувся міжнародний пасажирський автобус — є загибліОбіцяна допомога буде: ЄС погодив виділення 50 мільярдів євро УкраїніАфіни накрила пилова буря із СахариПівнічна Корея знову запустила крилаті ракети в море

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: