18.07.2024
Телеканал NTD

Стародавній метод виготовлення шовкового паперу відродили в Узбекистані

Стародавній метод виготовлення шовкового паперу відродили в Узбекистані

В одному з найдавніших міст світу — у Самарканді — такий папір робили ще 14 століть..

Дата завантаження: 2024-05-18

video

В одному з найдавніших міст світу — у Самарканді — такий папір робили ще 14 століть тому. Його вважали дуже якісним. За легендою, секрет його виготовлення дізналися від полоненого китайського воїна.

[Хабаба Пулатова, працівниця паперової фабрики]:
«У Самарканді почали виробляти папір наприкінці VII – на початку VIII століття. Тоді в Казахстані біля річки Талас араби воювали з китайцями. Коли араби перемогли, то взяли в полон китайських солдатів, серед яких були і вчені, і ремісники».

Давній спосіб виготовлення паперу відродили в узбецькому селищі Конігіль, що біля Самарканда. Роблять його з волокон шовковиці або тутового дерева. Для цього беруть однорічні гілки, замочують на 2–3 дні, потім знімають кору. Після цього волокна варять приблизно п’ять годин.

[Нігіна Кузієва, працівниця паперової фабрики]:
«Особливість шовковиці в тому, що в ній є всі необхідні інгредієнти — клей і крохмаль. Додавати нічого не треба».

Проварені волокна подрібнюють за допомогою водяного млина. Потім кашку вимочують у формах. Якщо треба, підфарбовують натуральними барвниками. Далі кладуть під прес, а відтак висушують. Улітку на сушіння йде 3–4 години. Узимку — 3–4 дні. Після цього папір полірують за допомогою каменя. На виготовлення 200 аркушів йде півтора тижня.

Самаркандський папір називають шовковим. Його довго вважали еталоном якості в усьому Старому Світі, бо він був гладким, шовковистим та довговічним. Зберігався сотні років.

[Санжар Мухтаров, працівник паперової фабрики]:
«Ще його називали султанським папером, бо був дуже дорогим. Не всі могли собі дозволити, тому друга назва була султанський, тобто королівський папір».

Зараз на фабриці в Конигілі із самаркандського паперу роблять листівки, блокноти, сумочки й навіть одяг. Багато паперу експортують до Китаю. А ще його купують, щоб реставрувати давні книги.
Коротке посилання на цю сторінку:

Стародавній метод виготовлення шовкового паперу відродили в УзбекистаніЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянЕкспрес-тести із жуйок планують виробляти в ШотландіїНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимумуНа виставці в Токіо показали, яким може стати життя у 2050 році«Іншопланетна лихоманка» стимулює перуанських мисливців за старовиноюІмператорські пінгвіни під загрозою: льоду дедалі меншеВелетенські 3D-принтери можуть змінити майбутнє будівництваУ Дубаї корали вирощують по-новомуУ Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати рак

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: