18.08.2024
Телеканал NTD

Як вимкнути відчуття голоду, вигадали британські лікарі

Як вимкнути відчуття голоду, вигадали британські лікарі

Британець Том і його мама Кетрін роками страждали від зайвої ваги. Вони спробували десятки дієт, але..

Дата завантаження: 2024-05-18

video

Британець Том і його мама Кетрін роками страждали від зайвої ваги. Вони спробували десятки дієт, але результат ніколи не був тривалим.

[Том Кіч, житель Великої Британії]:
«Я багато чого пробував, але ніколи не мав результату, яким був би задоволений. Я втрачав 5–10 кілограмів, але за кілька місяців після того, як я припиняв дієту, вага поверталася».

Але тепер Том із мамою стали учасниками клінічних випробувань нової хірургічної процедури, яку придумали в Імперському коледжі Лондона. Головна мета втручання — блокувати гормон, що стимулює відчуття голоду. Він називається грелін і виробляється у верхній частині шлунка.

Лікарі надіються, що якщо цього гормону буде менше, то можна буде контролювати апетит.

До того ж звичайна операція для цього не знадобиться. Достатньо лише встромити в руку голку. Через неї кров’яними каналами лікарі дістаються до шлунка пацієнта.

[Роберт Томас, лікар]:
«Я можу переміщатися природними автомагістралями тіла, артеріями чи венами, і добиратися до місць із дуже вузьким проходом, іноді всього міліметр завширшки. Ми можемо дістатися місць, які інакше були б недоступними».

Водночас під час операції пацієнт лишається при пам’яті.

Том не єдиний, кому провели таку процедуру. Однак якщо одним ввели реальний препарат, що блокує гормон, то іншим — лише плацебо. Тепер лікарі мають переконатися, що метод справді працює.

Досі єдиним способом штучно блокувати відчуття голоду була баріатрична хірургія. Це низка операцій зі зміни форми шлунка. Лікарі підвищують тиск у його верхній частині, що дає відчуття ситості.

Дані показують, що у Великій Британії таку операцію потребують два мільйони 300 тисяч осіб. Неінвазивний метод став менш болючою альтернативою. Однак результати тестів ще слід підтвердити. А Томові лишається тільки чекати, що метод допоможе йому назавжди позбутися зайвих кілограмів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як вимкнути відчуття голоду, вигадали британські лікаріЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеЕкспрес-тести із жуйок планують виробляти в ШотландіїНа виставці в Токіо показали, яким може стати життя у 2050 роціАртефакти з «Британських Помпеїв» показали на виставці в АнгліїУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимумуАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріКубинські біологи розгадують таємниці міграції птахів із Північної Америки

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: