[Том Кіч, житель Великої Британії]:
«Я багато чого пробував, але ніколи не мав результату, яким був би задоволений. Я втрачав 5–10 кілограмів, але за кілька місяців після того, як я припиняв дієту, вага поверталася».
Але тепер Том із мамою стали учасниками клінічних випробувань нової хірургічної процедури, яку придумали в Імперському коледжі Лондона. Головна мета втручання — блокувати гормон, що стимулює відчуття голоду. Він називається грелін і виробляється у верхній частині шлунка.
Лікарі надіються, що якщо цього гормону буде менше, то можна буде контролювати апетит.
До того ж звичайна операція для цього не знадобиться. Достатньо лише встромити в руку голку. Через неї кров’яними каналами лікарі дістаються до шлунка пацієнта.
[Роберт Томас, лікар]:
«Я можу переміщатися природними автомагістралями тіла, артеріями чи венами, і добиратися до місць із дуже вузьким проходом, іноді всього міліметр завширшки. Ми можемо дістатися місць, які інакше були б недоступними».
Водночас під час операції пацієнт лишається при пам’яті.
Том не єдиний, кому провели таку процедуру. Однак якщо одним ввели реальний препарат, що блокує гормон, то іншим — лише плацебо. Тепер лікарі мають переконатися, що метод справді працює.
Досі єдиним способом штучно блокувати відчуття голоду була баріатрична хірургія. Це низка операцій зі зміни форми шлунка. Лікарі підвищують тиск у його верхній частині, що дає відчуття ситості.
Дані показують, що у Великій Британії таку операцію потребують два мільйони 300 тисяч осіб. Неінвазивний метод став менш болючою альтернативою. Однак результати тестів ще слід підтвердити. А Томові лишається тільки чекати, що метод допоможе йому назавжди позбутися зайвих кілограмів.
Коротке посилання на цю сторінку: