17.03.2024
Телеканал NTD

Захиститися від кризи: Швейцарія робить ставку на енергію води й сонця

Захиститися від кризи: Швейцарія робить ставку на енергію води й сонця

Тоді як над Європою нависла енергетична криза, Швейцарія націлилася на власні ресурси. У багатьох європейських країнах..

Дата завантаження: 2024-05-17

video

Тоді як над Європою нависла енергетична криза, Швейцарія націлилася на власні ресурси.

У багатьох європейських країнах через подорожчання нафти й газу збільшилася інфляція. Але на швейцарцях завдяки гідроелектроенергетиці зростання цін на енергоносії поки мало позначилося. Утім, повного імунітету країна не має. Саме тому вона прагне якнайшвидше відмовитися від викопного палива й перейти на відновлювані джерела енергії.

Уряд має намір скористатися географією Альп і зробити ставку на енергію сонця й води.

[Симонетта Соммаруга, міністр енергетики Швейцарії]:
«Гадаю, що в нашій країні, особливо в Альпах, ми можемо виробляти сонячну енергію взимку. Ми маємо величезний потенціал для використання сонячної енергії на будинках. Якщо об’єднати її з гідроенергією, це буде команда мрії».

Але вводити зміни непросто. Жителів непокоїть, що нові станції зашкодять біорізноманіттю й зіпсують краєвиди.

А система прямої демократії Швейцарії означає, що кожен проєкт можуть заблокувати на місцевому рівні. Приміром, на те, щоб затвердити збільшення висоти греблі, можуть піти роки.

Потенціал відновлюваних джерел добре видно у Вале. Ця гребля заввишки майже 285 метрів вміщає 400 мільйонів кубічних метрів води.

[Амеді Мюрізьє, представник енергетичної компанії]:
«Швейцарія створює водний резерв. Ми збираємося фізично запасати воду, тримати воду у водосховищах до пізньої зими, щоб переконатися, що ми не перебуваємо в скрутному становищі».

Відновлювані джерела енергії покривають чверть енергетичних потреб Швейцарії. У цьому вона випереджає провідні економіки, такі як Німеччину й Францію, але відстає від Норвегії та Ісландії.
Коротке посилання на цю сторінку:

Захиститися від кризи: Швейцарія робить ставку на енергію води й сонцяУ Гаїті біженці змушені жити в поганих умовах у тимчасових притулкахЯк музика допомагає молоді не померти з нудьги в австралійській глушиніТуніський фермер сіє пшеницю старих сортів, сподіваючись урятувати сільське господарствоНезвичайну кількість мертвих кайр знаходять на узбережжі ФранціїВирощування календули процвітає в Єгипті, попри економічний спадПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООНЯку країну визнали найщасливішоюМедзаклади Південної Кореї гостро потребують лікарівМер Венеції пояснив, чому відвідування історичної частини міста стане платним

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: