17.01.2024
Телеканал NTD

Угорці переселяються в юрти

Угорці переселяються в юрти

Угорець Давид Зіх ніколи не думав, що йому доведеться жити в юрті. Але, як кажуть, життя..

Дата завантаження: 2024-05-16

video

Угорець Давид Зіх ніколи не думав, що йому доведеться жити в юрті. Але, як кажуть, життя змусило.

На своїй ділянці землі під Будапештом він планував збудувати звичайний будинок із терасою. Але різке подорожчання будівництва й енергоносіїв змусили передумати.

Тепер 37-річний чоловік житиме у великому круглому куполоподібному наметі. Він нагадує будинки кочівників у степах Центральної Азії.

[Давид Зіх, житель Угорщини]:
«Юрта обійдеться вдвічі дешевше, ніж коштував би будинок із легких конструкцій. Мені розрахували вартість навесні, а восени вона зросла ще на 30 %. Юрта значно дешевша, ніж звичайний будинок. Щодо витрат на енергію, навіть із новими цінами я платитиму набагато менше, ніж плачу зараз на орендованій квартирі».

Площа нового дому — 80 квадратних метрів. Тепло йтиме від електричних настінних обігрівачів.

Зіх — один із багатьох угорців, які через енергетичну кризу обирають юрти як постійне житло.

Петра й Міхай живуть на фермі на сході Угорщини. Переїхали до своєї юрти три місяці тому. Для обігріву користуються піччю й теплою підлогою. Пара планує жити в юрті кілька років, доки триває ремонт їхнього звичайного будинку.

[Петра Погані, жителька Угорщини]:
«Для мене величезне полегшення, що навіть без підігріву підлоги ми маємо дров’яну піч. Я не боюся, що нам буде холодно, бо знаю, що піч нас зігріє».

Будівельники юрт, такі як Габор Адоржан, кажуть, що замовлень побільшало. Він має чергу з клієнтів до наступного літа.

[Габор Адоржан, будівельник юрт]:
«Багато хто обирає їх не лише через зростання цін на енергію, а й через зростання цін на будівництво. Звести невеликий будинок для сім’ї можна за 30–40 мільйонів форинтів, а юрта на 80 квадратних метрів коштуватиме 10 мільйонів, тобто 23 тисячі доларів».

За його оцінками, зараз в Угорщині збудовано коло 1000 юрт. І дедалі більше їх використовують як дім. Раніше це були переважно готелі для туристів.

Обігрів юрт значно дешевший, бо повітря, що циркулює в єдиному круглому просторі, довше зберігає тепло. Будівництво найбільшої юрти триває коло трьох днів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Угорці переселяються в юртиЛіванських школярів в ігровій формі навчають громадянської активностіМітла з пляшок: камбоджієць рятує природу від пластикуЯк музика допомагає молоді не померти з нудьги в австралійській глушиніЗруйнований міст у Балтіморі: кадри через 10 днів після аваріїУ Гонконгу запроваджують заборону на одноразовий пластиковий посудООН: п’ять країн допоможуть Гаїті в боротьбі з озброєними бандамиДубайський стартап робить столове приладдя з пшеничної соломиПольські діти раді скасуванню домашнього завдання, а ось батьки спантеличеніПарк з’явиться на естакаді в центрі Токіо

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: