19.09.2024
Телеканал NTD

Брудну долину в Секторі Гази перетворять на природний парк

Брудну долину в Секторі Гази перетворять на природний парк

Чагарники, квіти й велика кількість птахів. Це прибережні водно-болотні угіддя Сектора Гази. У 2000 році їх..

Дата завантаження: 2024-05-19

video

Чагарники, квіти й велика кількість птахів. Це прибережні водно-болотні угіддя Сектора Гази. У 2000 році їх оголосили заповідником. Тут відпочивають пернаті під час міграції з Палеарктики до Африки. Але не все так чудово, як здається. Навколо валяється сміття, а до струмка течуть стічні води, які погано пахнуть.

Та невдовзі тут усе зміниться завдяки новій програмі ООН. Заповідник Ваді-Газа очистять і перетворять на місце відпочинку.

[Віктор Мунтяну, голова Програми розвитку ООН у Газі]:
«Ось як три місяці ми вивозимо тверді відходи з Ваді-Гази й очищаємо територію. Ми вже вивезли 15 тисяч тонн відходів. До лютого загалом вивеземо 60 тисяч тонн».

Стічні води перетворилися для місцевих жителів на серйозну проблему. Їм постійно дошкуляють комарі.

[Хані Набахем, житель Ваді-Гази]:

«Відколи сюди провели каналізацію, ночами ми не спимо. Тут хмари комарів, і щодня їх стає більше. Удень, поки сонце, можна поспати годину чи дві, але вночі нам не до сну».

Крім того, згідно з дослідженнями, такі струмки, як Ваді-Газа, щодня скидають у Середземне море понад 100 тисяч кубометрів брудної води. Новий проєкт має покращити ситуацію.

Після очищення території в заповіднику посадять дерева, відновлять ґрунт і прокладуть стежки. Після цього відкриють шлюзи очисних споруд, і до долини потече чиста вода. У природному парку також зроблять майданчики, поставлять альтанки та встановлять вежі для спостереження за птахами.

[Віктор Мунтяну, голова Програми розвитку ООН у Газі]:
«Очищаючи й облаштовуючи долину, розвиваючи інфраструктуру, ми створюємо місце, де жителі Гази зможуть проводити своє дозвілля. Це дуже важливо».

Вартість проєкту — 66 мільйонів доларів. Здебільшого його фінансуватиме Норвегія.
Коротке посилання на цю сторінку:

Брудну долину в Секторі Гази перетворять на природний паркШістьох арештовано й трьох розшукують у справі про найбільше в історії Канади викрадення золотаВирощування календули процвітає в Єгипті, попри економічний спадНезвичайну кількість мертвих кайр знаходять на узбережжі ФранціїНовий рекорд: у Ріо-де-Жанейро спека відчувалася на рівні 62 °CВ Уганді фермери переходять на вирощування бамбукаВеличезне джерело природного водню знайшли в албанській шахтіЯк пінгвінів захищають від пожеж на австралійському острові ФіліппУ Ріо намагаються зупинити спалах лихоманки денге до кульмінації карнавалуДедалі частіші повені в Бразилії можуть створити хвилю кліматичної міграції

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: