19.08.2024
Телеканал NTD

Як логопедія допомагає колишнім в’язням змінити життя на краще

Як логопедія допомагає колишнім в'язням змінити життя на краще

Австралійцю Метью — 37 років. Та лише зараз він починає дізнаватися, як правильно говорити з людьми...

Дата завантаження: 2024-05-19

video

Австралійцю Метью — 37 років. Та лише зараз він починає дізнаватися, як правильно говорити з людьми. Він відбуває покарання у в’язниці на півдні Тасманії.

Скоро він вийде на волю, і дуже важливо, якою людиною він тепер буде. Його доля зламалася у 12 років після виключення зі школи за неуспішність. Підліток одразу потрапив у погану компанію.

[Метью Менсфілд, в’язень]:
«Після цього не знадобилося багато часу, щоб приохотитися до наркотиків».

Логопед Розі Мартін розробила унікальну програму, щоб допомагати в’язням. Вона навчає їх грамотності, культурі мови й умінню викладати думки.

[Розі Мартін, логопед]:

«Грамота — це все те, що пов’язане з вимовою. Якщо одразу не навчишся правильно говорити, то потім уже й не намагаєшся. Це впливає й на поведінку».

Мета програми — допомогти в’язням після звільнення влитися в суспільство. Мартін називає свій проєкт «Просто рухатися далі».

[Розі Мартін, логопед]:
«Це робота з в’язнями, зустрічі й налагодження з ними стосунків. Це початок зміцнення довіри і зв’язків, які дуже важливі й допомагають змінити на краще життя будь-кого з нас».

Проєкт експериментальний. Але всі учасники вже відчули користь.

[Метью Менсфілд, в’язень]:
«Мені схотілося змінити своє життя. Те, як я жив раніше, не приклад для наслідування».

Мартін уважає, що її програма допоможе колишнім в’язням не повторювати помилок. Крім того, людині з грамотною і культурною мовою легше знайти роботу.

 
Коротке посилання на цю сторінку:

Як логопедія допомагає колишнім в’язням змінити життя на кращеРекордно низьку народжуваність зафіксували в Японії 2023 рокуЧим пригощатимуть гостей «Оскара»Друга найбільша в історії Техасу пожежа знищує будинкиСтолиця В’єтнаму очолила список міст із найбруднішим повітрямЯк пінгвінів захищають від пожеж на австралійському острові ФіліппНауковці: квітень став найспекотнішим за всю історію спостереженьВірмени протестують проти передання Азербайджану чотирьох сілООН: п’ять країн допоможуть Гаїті в боротьбі з озброєними бандами

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: