26.08.2024
Телеканал NTD

Законодавці Гонконгу виступили проти арешту семи активістів

Законодавці Гонконгу виступили проти арешту семи активістів

Гонконзькі опозиційні політики засудили арешт семи активістів, яким висунуто звинувачення у блокуванні в травні цього року..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Гонконзькі опозиційні політики засудили арешт семи активістів, яким висунуто звинувачення у блокуванні в травні цього року засідання Законодавчої ради. Учасники пресконференції назвали такі дії правоохоронців абсурдом.

[Ву Чхівай, голова Демократичної партії Гонконгу]:
«У межах протесту ми підійшли до столу голови, щоби прокоментувати питання. Це звичайна справа. Однак пізніше голова розпорядився, щоб за це законодавців вивели із залу. Багатьох наших колег повели насильно. Раніше ми саме так проводили засідання. Та цього разу за це проти нас висунули кримінальні звинувачення».

Політики кажуть, що так влада хоче залякати людей і змусити їх припинити будь-яку критику.

[Ву Чхівай, голова Демократичної партії Гонконгу]:
«Ми бачимо, що законодавчий орган зовсім не цікавить думка людей. Та ми однаково мусимо пам’ятати про свою відповідальність перед суспільством і під час засідань намагатися висловити загальну думку, особливо це стосується невдоволення урядом. Це наша відповідальність».

Усім затриманим офіційно висунули звинувачення й відпустили під заставу.

Нагадаємо, приблизно чотири місяці тому Пекін ухвалив у Гонконзі суперечливий закон про нацбезпеку. Через це багато активістів побоюються, що можуть опинитися в тюрмі, і поспішають покинути цей особливий район.

Однак не всім це вдається. Так, наприкінці жовтня люди в цивільному затримали молодого активіста Тоні Чуна. Він очолював студентську групу, яка виступала за незалежність Гонконгу. Тепер організації не існує. Але активісту однаково висунули звинувачення в сепаратизмі, покликаючись на новий закон.

Примітно, що затримали його в кав’ярні напроти консульства США. Його друзі пізніше повідомили, що той хотів попросити у дипмісії політичного притулку.

Закон про нацбезпеку передбачає максимальний термін — тобто довічне ув’язнення. Водночас його статті нечіткі, тож звинуватити в тероризмі, сепаратизмі чи у зв’язках з іноземними силами можна майже будь-кого.
Коротке посилання на цю сторінку:

Законодавці Гонконгу виступили проти арешту семи активістівТибетці звинуватили Китай у шпигунстві за тибетською діаспороюЧому молоді китайці стали рідше купувати предмети розкошіТайвань відігнав катер берегової охорони КНР від своїх островів ЦзіньменьВибух у ресторані в Китаї: є загиблий та постраждаліАвстралію «вразив» смертний вирок для австралійського блогера в КитаїОдна пропозиція на тисячу заявок: молоді китайці не можуть знайти роботуСуд Гонконгу вирішив ліквідувати китайського будівельного гіганта EvergrandeГонконгу загрожує новий закон про нацбезпеку — ще жорсткішийКитай обурений санкціями, запровадженими через війну в Україні

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: