28.08.2024
Телеканал NTD

У Гонконзі активістів судять за поминання загиблих у бійні на площі Тяньаньмень

У Гонконзі активістів судять за поминання загиблих у бійні на площі Тяньаньмень

Гонконзькі активісти Джошуа Вонг, Джиммі Лай і ще коло двадцяти осіб прийшли до будівлі суду у..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

Гонконзькі активісти Джошуа Вонг, Джиммі Лай і ще коло двадцяти осіб прийшли до будівлі суду у вівторок, щоб заслухати звинувачення. Їм закидають організацію незаконного масового зібрання. Активісти влаштували акцію протесту біля будівлі суду. Вони вважають, що жодних законів не порушували.

4 червня десятки тисяч жителів Гонконгу вийшли на традиційний вечір пам’яті, щоб ушанувати студентів, загиблих під час придушення продемократичних виступів на площі Тяньаньмень у 1989 році. Влада регіону вперше за 30 років не дозволила захід, пославшись на пандемію. Але люди однаково вийшли, назвавши заборону спробою обмежити їхні права.

[Лі Чхеук Янь, продемократичний активіст]:
«Ми наполягаємо на тому, що щорічне засудження бійні на Тяньаньмень із запалюванням свічок — це не злочин. Ми наполягаємо на фундаментальному праві на самовираження, на виступ проти вбивств на Тяньаньмень і поминання тих, хто пожертвував своїм життям».

У материковому Китаї будь-яка інформація про події 1989 року в Пекіні засекречена. Офіційної інформації про загиблих немає. Зі слів деяких чиновників, в інциденті загинуло приблизно 300 осіб, включно з військовиками й поліціянтами. Але за даними свідків загиблих могло бути до десяти тисяч, переважно мирних жителів.

Комуністична влада не дозволяє проводити жодні заходи, присвячені кривавим подіям. Однак у Гонконзі щороку проходить масштабний вечір пам’яті.

Суд проводять у чутливий для Гонконгу період. Нещодавно влада КНР напряму запровадила тут закон про нацбезпеку. Тепер у цьому особливому районі з’явився відділ китайської поліції і будь-якого жителя міста можуть арештувати за дії, які Пекін називає підривом влади, тероризмом, сепаратизмом чи зв’язками з іноземними силами.

У межах нового закону в Гонконзі вже заарештовано 12 протестувальників. Максимальне покарання, яке їм загрожує — довічне ув’язнення.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Гонконзі активістів судять за поминання загиблих у бійні на площі ТяньаньменьУ Гонконгу оприлюднили жорсткішу версію закону про нацбезпекуАмериканський штат Аризона розглядає законопроєкт проти насильницького вирізання органів у КитаїВибух у ресторані в Китаї: є загиблий та постраждаліКитай обурений санкціями, запровадженими через війну в УкраїніСуд Гонконгу вирішив ліквідувати китайського будівельного гіганта EvergrandeОдна пропозиція на тисячу заявок: молоді китайці не можуть знайти роботуНовий удар по китайській компанії Evergrande: арештовано віцепрезидента автомобільного підрозділуГонконг посилив закон про нацбезпекуТибетці звинуватили Китай у шпигунстві за тибетською діаспорою

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: