25.02.2024
Телеканал NTD

Гонконзька бабуся Вон розповіла, що пережила в ув’язненні в Китаї

Гонконзька бабуся Вон розповіла, що пережила в ув'язненні в Китаї

Цю сивочолу жінку в Гонконзі добре знають. Продемократичну активістку прозвали бабусею Вон. Відомою вона стала торік,..

Дата завантаження: 2024-04-24

video

Цю сивочолу жінку в Гонконзі добре знають. Продемократичну активістку прозвали бабусею Вон. Відомою вона стала торік, бо її часто бачили на вулицях із британським прапором. Однак рік тому в серпні 64-річна жінка несподівано зникла.

Тепер же бабуся Вон повернулася й розповіла, де була. За її словами 14 серпня 2019 року її затримала китайська поліція, коли вона йшла до свого дому в місті Шеньчжень. Це великий населений пункт на південному сході Китаю, який пов’язує материковий Китай із Гонконгом.

Потім, за словами жінки, її півтора місяця тримали в ув’язненні. Там із нею жорстоко поводилися. Так, її тримали в камері площею близько 20 квадратних метрів, де було понад 25 осіб. Майже щодня її допитували щодо протестів у Гонконзі.

[Александра Вон, активістка]:

«Я назавжди запам’ятаю умови, у яких жила в центрі ув’язнення. Це був найстрашніший час у моєму житті. Ніколи не стикалася з такими жахіттями».

Вон каже, що, коли її звільнили, китайська влада відправила її в провінцію Шаньсі. Там вона п’ять днів провела в так званому патріотичному таборі, де її ідеологічно обробляли. Потім Вон близько року лякали судом, який так і не відбувся. У цей період вона жила у себе вдома, куди часто навідувалася поліція.

[Александра Вон, активістка]:
«Я не розуміла, який злочин скоїла. Я не брала участі в жодному протесті на материковому Китаї. Я також ніколи не вступала ні до якої політичної партії чи громадської організації».

Зрештою жінка добилася повернення до Гонконгу. Перед ЗМІ вона виступила відразу, як вийшла із 14-денного карантину.

Вон закликала Адміністрацію Гонконгу звільнити 12 активістів, яких перехопили в морі в серпні цього року, коли ті намагалися втекти на Тайвань. Вона каже, що з ними, можливо, поводяться ще гірше, ніж із нею.

Умови в Гонконзі для продемократичних активістів ускладнилися, відколи влада КНР ухвалила в цьому автономному районі закон про нацбезпеку. Його нечіткі формулювання дають змогу китайській поліції заарештовувати будь-кого, звинувативши в тероризмі, сепаратизмі чи зв’язках з іноземними силами.
Коротке посилання на цю сторінку:

Гонконзька бабуся Вон розповіла, що пережила в ув’язненні в КитаїГонконгу загрожує новий закон про нацбезпеку — ще жорсткішийОдна пропозиція на тисячу заявок: молоді китайці не можуть знайти роботуАвстралію «вразив» смертний вирок для австралійського блогера в КитаїТайвань відігнав катер берегової охорони КНР від своїх островів ЦзіньменьТибетці звинуватили Китай у шпигунстві за тибетською діаспороюУ Гонконгу оприлюднили жорсткішу версію закону про нацбезпекуАмериканський штат Аризона розглядає законопроєкт проти насильницького вирізання органів у КитаїСуд Гонконгу вирішив ліквідувати китайського будівельного гіганта EvergrandeГонконг посилив закон про нацбезпеку

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: