Зі слів аналітиків та інсайдерів галузі, вегетаріанські замінники м’яса, як і раніше, є нішевим бізнесом, якщо порівнювати з гігантською м’ясною індустрією Китаю. Але прихильників у них стає дедалі більше.
[Одрі Цзян, відвідувачка]:
«Раніше я завжди їла яловичі фрикадельки. Щодо цих одразу можна сказати, що це не м’ясо. Але відчуття в роті як від справжньої яловичини. Гадаю, рослинний білок трохи корисніший за яловичину».[Кара, відвідувачка]:
«Коронавірус вплинув на мої харчові звички, бо під час спалаху ми не ходили до ресторанів, а готували вдома. Ми стали їсти кориснішу їжу, бо почали замислюватися, що кладемо у свої тарілки. Також стали їсти більше овочів і білка й готувати не настільки гостру їжу».
Американська компанія Beyond Meat заявила минулого тижня, що підписала договір на відкриття виробництва неподалік від Шанхая. А на початку цього року вона стала співпрацювати зі Starbucks. Тепер у китайській мережі цих кав’ярень продаватимуть рослинне м’ясо.
На ринок виходить і пекінський стартап Zhenmeat, який виробляє рослинні фрикадельки, котлети, стейки та свинину. Скуштувати його «тюфтельки» тепер можна в пекінській мережі хот-потів Hope Tree.
[Сюй Яцзюнь, співзасновник мережі ресторанів]:
«Думаю, епідемія змусила китайських споживачів звернути більше уваги на харчову безпеку. Наше рішення купити й заготовити рослинне м’ясо тут також частково із цим пов’язане, бо таке м’ясо корисніше й екологічніше».
Утім, рослинне м’ясо подобається не всім.
[Чен Айлінь, відвідувачка]:
«Це новий продукт, ми всі хотіли його покуштувати. Та я зрозуміла, що обираю м’ясо. У майбутньому я хотіла б їсти справжнє м’ясо».[Сунь Лей, відвідувач]:
«Я їстиму м’ясо, рослинного не хочу. Його роблять люди, і воно дорожче. Якби воно було трохи дешевшим, ніж звичайне, тоді я ще був би не проти. Але воно дорожче, і його роблять люди. Тож я їстиму природну версію м’яса».
Компанії, що продають рослинне м’ясо, зазначають, що відчувають конкуренцію не таких самих компаній, як вони, а швидше м’ясної індустрії загалом.
Коротке посилання на цю сторінку: