26.06.2024
Телеканал NTD

Фісташки на батьківщині Дон Кіхота: нова сільгоспкультура проти безробіття

Фісташки на батьківщині Дон Кіхота: нова сільгоспкультура проти безробіття

Іспанський регіон Кастилія-Ла-Манча відомий як батьківщина Дон Кіхота. Тут традиційно багато виноградників та оливкових гаїв, але..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Іспанський регіон Кастилія-Ла-Манча відомий як батьківщина Дон Кіхота. Тут традиційно багато виноградників та оливкових гаїв, але через падіння цін заробити на них дедалі складніше. Тож багато місцевих жителів почали вирощувати фісташки. Фермер Адріан одним із перших пішов на ризик.

[Адріан Роман, фермер]:
«Коли люди бачили, як я знищував свій виноградник, мене називали божевільним. Вони й далі вважали, що я несповна розуму, бо спочатку фісташкові дерева не давали плодів. Довелося чекати десять років. <> Але тепер найближчими роками ціни на фісташки будуть високими. І хоча ми на цьому не розбагатіємо, але сад став прибутковим».

Хесус Сантьяго раніше працював на шахті, але також пов’язав своє життя з фісташками. Зараз в Іспанії ці дерева вирощують на 50 тисячах гектарів, але вже за 10‒15 років площа розшириться до 300 тисяч гектарів.

[Хесус Сантьяго, фермер]:
«Це не “зелене золото”. Культура прибуткова, але треба багато працювати. Ще десять років тому тут про неї знали вкрай мало. Фермери чимало помилялися. Бракувало рослинного матеріалу, щеплені саджанці погано приживалися».

У Кастилії спекотний клімат, низька вологість і нетривалі морози, що ідеально підходить для вирощування фісташок. Фермери також кажуть, що тут горіхи набувають особливого смаку.

[Девід Перес, фермер]:
«Усе це через наш ґрунт і клімат. Тут спостерігаються екстремальні температури: улітку вище за плюс 40 градусів, а взимку буває мінус п’ять, шість, сім».

Наразі фісташкова індустрія Іспанії в Європі поза конкуренцією. Експерти вважають, що незабаром країна може стати в один ряд із найбільшими світовими виробниками фісташок — Іраном та США.

[Хосе Франсіско Коусейро, аналітик]:
«В Іспанії найліпший клімат у Європі для вирощування фісташок. За своїми якостями місцеві горіхи навіть ліпші, ніж каліфорнійські. Проте врожайність з одного гектара низька. Набагато нижча, ніж у США. Але іспанські якісніші».

80 % урожаю іспанських фісташок іде на експорт до Німеччини, Франції, Італії та Великої Британії.
Коротке посилання на цю сторінку:

Фісташки на батьківщині Дон Кіхота: нова сільгоспкультура проти безробіттяЕпідемія лихоманки денге може початися в АргентиніКонфіскованій зброї знайшли мирне застосування в ПеруНеочищені стічні води щодня скидають у річки СербіїВ Уганді фермери переходять на вирощування бамбукаКоли відбудеться найближче сонячне затемнення, і хто його зможе побачитиСрібло в Єгипті — нове золотоШезлонги замість засніжених схилів: французький курорт виживає в умовах теплої зимиТуристи закликають дати спокій принцесі Кейт після того, як її помітили у Віндзорі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: