20.01.2024
Телеканал NTD

В Ізраїлі виростили фінікову пальму біблійних часів

В Ізраїлі виростили фінікову пальму біблійних часів

Ця непримітна на вигляд пальма родом ще з біблійних часів. Ізраїльським ботанікам вдалося виростити її з..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

Ця непримітна на вигляд пальма родом ще з біблійних часів. Ізраїльським ботанікам вдалося виростити її з насіння, знайденого під час археологічних розкопок. Радіовуглецевий аналіз залишків шкірки пророслих кісточок показав, що вони належать до періоду з IV століття до нашої ери по II століття нашої ери.

Сходи отримали 2014 року із шістьох кісточок. Серед них було це жіноче дерево, яке назвали Анна. Минуло шість років, перш ніж воно зацвіло. А тепер куштують довгоочікуваний урожай.

[Елейн Соловей, ботанік]:
«Ми зібрали 111 фініків. Вони справді дуже хороші. Вони трохи підсушені, бо ростуть у пустелі. Їх треба тримати в холодильнику. Але тоді холодильників не було. У фініків медовий посмак. Вони дуже апетитні й досить великі. Вага кожного — близько 18 грамів».

Відновити давню культуру вирішили ще 2005 року. Тоді ботанікам Інституту екологічних досліджень Арави вдалося проростити одну кісточку. Але дерево виявилося чоловічим — воно не дає плодів.

У середньому насіння рослин зберігає життєздатність коло десяти років. Унікальну живучість давніх пальм пояснюють тим, що вони виживали в екстремальних умовах пустелі. До того ж понад дві тисячі років кісточки лежали в сухій печері.

[Девід Лерер, ботанік]:
«Ми живемо в дуже посушливому регіоні. Тут випадає менш як два з половиною сантиметри опадів на рік. Місцеві тварини й рослини унікальні — вони пристосувалися до цих умов».

У Юдеї цей сорт великих медових фініків був дуже популярним. Його продавали в Середземномор’ї та Середній Азії.

Однак коли Юдея була під владою Римської імперії, ставши однією з її провінцій, знамениті фінікові гаї почали знищувати. Уважалося, що сорт навіки втрачено.

Тепер учені хочуть повернути юдейські фініки у сільськогосподарську індустрію Ізраїлю — створити плантацію чоловічих і жіночих пальм.
Коротке посилання на цю сторінку:

В Ізраїлі виростили фінікову пальму біблійних часівЗнаменитий рибний ринок у Токіо приваблює відвідувачів ресторанами та СПА-центромЯк пінгвінів захищають від пожеж на австралійському острові ФіліппНирки — у центрі нової кризи в НепаліВирощування календули процвітає в Єгипті, попри економічний спадАвстралія дозволила працівникам не відповідати на дзвінки начальства у вихідніУ Ріо намагаються зупинити спалах лихоманки денге до кульмінації карнавалуОстанній підліток у селі: як Греція планує підвищувати народжуваністьООН: п’ять країн допоможуть Гаїті в боротьбі з озброєними бандамиЧерез посуху на півдні Іспанії затвердили нові обмеження та заходи

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: