05.07.2024
Телеканал NTD

Екологи підрахували популяцію тюленів у гирлі Темзи

Екологи підрахували популяцію тюленів у гирлі Темзи

Гирло річки Темзи — це не лише велика мережа водних шляхів, а й надзвичайно жваве морське..

Дата завантаження: 2024-10-05

video

Гирло річки Темзи — це не лише велика мережа водних шляхів, а й надзвичайно жваве морське середовище, де мешкають деякі дикі тварини Великої Британії.

Серед них сірі та звичайні тюлені, популяції яких останнім часом активно зростають. Тут мешкають майже 3000 сірих тюленів і 600 звичайних.

У співпраці з екологами із Зоологічного товариства Лондона пілоти Королівських ВПС піднялися в небо, щоб зняти з повітря.

[Ганна Маккормік, еколог]:

«Ми робимо фотографії зверху, а потім повертаємося й аналізуємо ці світлини, ідентифікуємо види та підраховуємо загальну кількість особин».

Водночас частина команди використовує камери дальньої дії, щоб знімати тюленів із води. Так можна врахувати тих особин, які на момент аерофотознімання були під водою.

Такий комплексний підхід дає змогу точніше зрозуміти чисельність тюленів та їхню поведінку в Темзі. Ці грайливі, але полохливі істоти — головні індикатори здоров’я екосистеми.

Як вищі хижаки, сірі та звичайні тюлені допомагають підтримувати баланс морського життя, полюючи на рибу та інші види.

Їх присутність свідчить, що тут удосталь їжі, укриття та простору.

Після епідемії чуми серед кількох видів тюленів їх популяція потроху відновлюється. Водночас їх чисельність із незрозумілих причин знову почала скорочуватися з 2018 по 21 рік. Фахівці з охорони довкілля досі не знають чому.

[Ганна Маккормік, еколог]:

«Їх кількість зменшилася приблизно з 1000 до 600-700 особин. Ми не знаємо, що стало причиною. Але оскільки чисельність лишається досить стабільною з 2021 року, ми сподіваємося, що її зменшення припиниться. Саме тому наш постійний моніторинг дуже важливий».

Після Другої світової Темзу оголосили біологічно мертвою. Вона була настільки забрудненою, що в ній важко виживала навіть риба. Та десятиліття зусиль з очищення привели до того, що зараз у річці живуть тюлені та морські свині, а іноді запливають і кити.
Коротке посилання на цю сторінку:

Екологи підрахували популяцію тюленів у гирлі ТемзиЯк зразки криги з Антарктиди допомагають дізнатися про майбутню зміну кліматуГігантський робот з Японії допоможе уникнути нещасних випадків на роботіПерше випробування магнітного поїзда відбулося в НідерландахЧому найбільший айсберг у світі вже кілька місяців обертаєтьсяIFA у Берліні: Electrolux показала «розумну» та енергоощадну кухнюУ Болгарії будинки зі стінами із соломи допомагають рятуватися від спекиДрони допомагають угорським науковцям спостерігати за рідкісними кіньми ПржевальськогоНапрочуд повний скелет динозавра показали в ДаніїЧи можуть надзвукові пасажирські авіаперельоти стати реальністю

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: