05.06.2024
Телеканал NTD

У Болгарії будинки зі стінами із соломи допомагають рятуватися від спеки

У Болгарії будинки зі стінами із соломи допомагають рятуватися від спеки

Цей будинок рятує від спеки, а його стіни дихають. Збудував його болгарський архітектор Камен Праматаров. Місце..

Дата завантаження: 2024-10-05

video

Цей будинок рятує від спеки, а його стіни дихають. Збудував його болгарський архітектор Камен Праматаров. Місце обрав мальовниче — у селі Желен, серед гір.

Чоловік для будівництва використав брукове каміння й дерево, а стіни всередині — це панелі з глини та соломи.

[Камен Праматаров, архітектор]:

«Стіна міцна й служить основою для глиняної панелі, яка дає змогу волозі вільно проходити крізь неї і виходити назовні».

Над будинком установлено великий дах. Він дає тінь, захищаючи від палкого сонця. Водночас світла вдосталь завдяки великим вікнам. На даху — зелена рослинність.

[Камен Праматаров, архітектор]:

«Плаский дах дуже нагрівається під прямим сонячним промінням. Навіть якщо він має добру теплоізоляцію, однаково в будинку стає жарко. Але ця рослинність чудово справляється з перегрівом. А взимку це додаткова теплоізоляція».

А це село Яна. Тут працює завод з виробництва екологічно чистих будівельних матеріалів. По суті, це модулі, наповнені пресованою соломою. З них будують будинки.

[Велін Ніколов, працівник компанії ― виробника солом’яних модулів]:

«Входячи в “солом’яний” будинок, одразу відчуваєш комфорт — прохолоду влітку та тепло взимку. Ця чудова ізоляція допомагає підтримувати стабільну температуру в будинку за різних погодних умов».

Власники фабрики мають надію, що цей сектор виробництва зростатиме, і дедалі більше людей зводитиме екологічні будинки.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Болгарії будинки зі стінами із соломи допомагають рятуватися від спекиПерший у світі центр розведення качконосів відкрився в АвстраліїНАСА повідомило, як поверне астронавтів, що застрягли на орбітіНапрочуд повний скелет динозавра показали в ДаніїГігантський робот з Японії допоможе уникнути нещасних випадків на роботіЄКА запускає нову місію «Гера» для вивчення астероїда ДіморфосЯк робота навчили літати з реактивним ранцемДо Перу повернулися 33 археологічні експонати, які раніше нелегально вивезлиШеф-кухар із травмованою ногою працює в «підвішеному» станіСобака-робот із лапами-пилососами чистить італійський пляж

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: