05.07.2024
Телеканал NTD

Вирізані кістки: люди на півдні Південної Америки з’явилися значно раніше

Вирізані кістки: люди на півдні Південної Америки з'явилися значно раніше

Тут, у музеї Ла-Плата, що в Буенос-Айресі, можна побачити кістки гліптодонтів — тварин, схожих на броненосців...

Дата завантаження: 2024-10-05

video

Тут, у музеї Ла-Плата, що в Буенос-Айресі, можна побачити кістки гліптодонтів — тварин, схожих на броненосців.

Але найбільшу цікавість викликають ті кістки, які розташовані далеко від відвідувачів у науково-дослідних лабораторіях музею. Вони належать неосклерокаліптусу, представнику родини гліптодонтів, і їх, імовірно, вирізали кам’яними знаряддями.

Історичну знахідку зробили на будмайданчику неподалік аргентинської столиці. Використовуючи радіовуглецеве датування, науковці виявили, що останкам від 20 до 21 тисячі років. Це означає, що люди в регіоні з’явилися набагато раніше ніж 16 тисяч років тому, як уважали до цього.

[Гільєрмо Хофре, палеонтолог]:

«Я дістався сюди, до цього місця. Техніка просунулася трохи далі, і там я виявив цілу купу дрібних хребців».

Уважно вивчивши знахідку, науковці зрозуміли, що знайшли щось дуже важливе.

[Гільєрмо Хофре, палеонтолог]:

«Я став помічати абсолютно унікальні сліди. Я не фахівець зі слідів, але я можу розрізняти сліди гризунів, м’ясоїдних тварин і рослин, і вони не збігалися з жодними з них».

Палеонтологи кажуть, що відкриття створило нову гіпотезу про раннє заселення Америки.

[Клаудія Марсікано, палеонтолог]:

«Ми маємо дані зі США, Мексики, Бразилії. Але люди йшли з півночі. Інакше кажучи, що давніші дані з місць, розташованих південніше, то більша ймовірність, що розселення мало розпочатися набагато раніше».

2021 року в журналі Science опублікували дослідження, у якому припускають, що скам’янілі сліди, втиснуті в бруд у Нью-Мексико, можуть бути віком від 21 до 23 тисяч років. Це вказує на те, що люди оселилися на континенті Америка раніше, ніж припускали.
Коротке посилання на цю сторінку:

Вирізані кістки: люди на півдні Південної Америки з’явилися значно ранішеБіонічну «м’яку» стопу розробили в ІталіїЗграя рідкісних птахів із ватажком-людиною мігрує над ЄвропоюСкам’янілість доісторичної гігантської саламандри знайшли в НамібіїIFA у Берліні: Electrolux показала «розумну» та енергоощадну кухнюУ німецькому озері знайшли грибок, який харчується пластикомДосягнувши Місяця, Індія звертає свій погляд на СонцеГігантський робот з Японії допоможе уникнути нещасних випадків на роботіДля норвезького олімпійського чемпіона розробили суперкросівкиПерший у світі готель, надрукований на 3D-принтері, будують у США

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: