20.03.2024
Телеканал NTD

Чому найбільший айсберг у світі вже кілька місяців обертається

Чому найбільший айсберг у світі вже кілька місяців обертається

Це радіолокаційні зображення найбільшого айсберга у світі. Він має площу близько 4000 квадратних кілометрів. І, за..

Дата завантаження: 2024-09-20

video

Це радіолокаційні зображення найбільшого айсберга у світі. Він має площу близько 4000 квадратних кілометрів. І, за спостереженнями, останні кілька місяців обертається навколо своєї осі.

Для айсбергів це дуже дивне явище.

[Алекс Брірлі, океанограф]:

«A23A — це колосальний айсберг, удвічі більший за Великий Лондон. І зараз він фактично застряг у цьому вирі, який розташований у південній частині Південного океану. Ми очікували, що його виштовхне з моря Ведделла на північ у циркумполярну течію, а потім він дуже швидко розтане».

Учені Британської антарктичної служби аналізують, як останніми роками змінилася форма айсберга.

Він існує давно. У 1986 році він відколовся від узбережжя Антарктиди, а потім майже відразу сів на мілину в морі Ведделла.

Там він залишався впродовж десятиліть. Потім знову почав рухатись у 2020 році, попрямувавши до теплішого повітря і вод.

У квітні 2024 айсберг потрапив у так звану Антарктичну циркумполярну течію, швидкість якої в 100 разів більша, ніж звичайний потік у річках і морях.

Очікували, що айсберг переміститься у південну частину Атлантичного океану, але він узагалі не зрушив з місця. Він досі лишається північніше від Південних Оркнейських островів завдяки так званому потокові Куетта.

[Алекс Брірлі, океанограф]:

«Цей айсберг фактично застряг над цією ділянкою підводних вихорів. Ми знаємо, що він не стоїть на дні моря. Але він застряг у цій колоні води й просто дуже повільно обертається, повертаючись приблизно на 15 градусів щодня. І ми справді не розуміємо, як довго він там пробуде».

Науковці й далі стежитимуть за переміщенням A23A.
Коротке посилання на цю сторінку:

Чому найбільший айсберг у світі вже кілька місяців обертаєтьсяАстрономи побачили пробудження чорної діри в глибинах УсесвітуIFA у Берліні: Electrolux показала «розумну» та енергоощадну кухнюДе відбувається найбільша у світі міграція ссавцівЗграя рідкісних птахів із ватажком-людиною мігрує над ЄвропоюНешкідливе пальне з повітря та води випробовують на болідах «Формули-1»Чи допоможе синтетична шкіра знайти шляхи лікування екземиПлитку без цементу виготовляє єгипетський стартап, щоб очистити природуНова схожа на космічний корабель обсерваторія чекає на астрономів на КіпріРуїни давньоримської пральні виявили під час будівельних робіт поруч із Ватиканом

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: