05.08.2024
Телеканал NTD

У Німеччині відкрився центр готування до польотів на Місяць

У Німеччині відкрився центр готування до польотів на Місяць

Можливо, пройдуть роки, перш ніж астронавти Європейського космічного агенства ступлять на Місяць. Але тут, на Землі,..

Дата завантаження: 2024-10-05

video

Можливо, пройдуть роки, перш ніж астронавти Європейського космічного агенства ступлять на Місяць. Але тут, на Землі, готують до цього повним ходом. Щоб навчати астронавтів, біля Кельна в Німеччині збудували центр Luna.

Усередині величезного приміщення відтворено місячний ландшафт. Для цього використали 900 тонн вулканічної породи. Тут є і каміння, і «місячний пил». Астронавти ходитимуть по цій поверхні й виконуватимуть ті ж завдання, які доведеться виконувати на Місяці. Водночас за допомогою спеціального обладнання тут можна змоделювати місячне гравітаційне поле.

[Александер Герст, астронавт ЄКА]:

«Унікальність цього об’єкта в тому, що тут змодельовано більшість умов, у яких ми опинимося на Місяці. Це поверхня з пилом та камінням, це освітлення та система зменшення гравітації. Ми працюватимемо в скафандрах, які обмежують рухи та огляд. Усе це складається докупи. І це унікально».

[Маттіас Маурер, астронавт ЄКА]:

«Цей комплекс для готування до польоту на Місяць найкращий у світі. Ми маємо все необхідне для тестування й тренувань. Такого комплексу немає навіть у НАСА та інших міжнародних партнерів».

Астронавти також тренуватимуться працювати з 3D-принтерами. У майбутньому таке обладнання, можливо, використовуватимуть на Місяці для будівництва житла. Також у центрі випробують місяцеходи.

Ідея створити такий комплекс виникла понад десять років тому. Під час пандемії на проєкт виділили гроші, але потім їх відкликали й витратили на інші потреби. Пізніше, коли будівництво мало розпочатися, виявилося, що на обраному місці мешкають рідкісні ящірки. Довелося переносити будівництво на іншу територію. Тож минуло ще два роки.

Тепер труднощі позаду, і центр відкрився. Сюди зможуть приїжджати на вишкіл астронавти з різних країн.

Люди вперше висадилися на Місяць 55 років тому. Тепер аерокосмічні агенства хочуть це повторити. НАСА планує наступного року відправити чотирьох астронавтів до супутника Землі, але вони лише облетять його по орбіті. А 2026-го космічний корабель сяде на Місяці, і люди знову зможуть ступити на його поверхню.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Німеччині відкрився центр готування до польотів на МісяцьБразильський стартап показав свій перший повномасштабний прототип аеротаксіЯк зразки криги з Антарктиди допомагають дізнатися про майбутню зміну кліматуРоботаксі та ШІ захоплюють робочі місця в КитаїСіан Проктор — астронавт-аматор і перша афроамериканка, яка пілотувала космічний корабельЧому найбільший айсберг у світі вже кілька місяців обертаєтьсяРоботи-тренери допомагають у реабілітації пацієнтів, які перенесли інсультГігантський робот з Японії допоможе уникнути нещасних випадків на роботіНова схожа на космічний корабель обсерваторія чекає на астрономів на КіпріШеф-кухар із травмованою ногою працює в «підвішеному» стані

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: