05.07.2024
Телеканал NTD

Франція готує 21-денне припинення вогню між «Хезболлою» та Ізраїлем

Франція готує 21-денне припинення вогню між «Хезболлою» та Ізраїлем

Франція та США працюють над досягненням тимчасового припинення вогню між ліванськими бойовиками «Хезболли» та Ізраїлем. Це..

Дата завантаження: 2024-10-05

video

Франція та США працюють над досягненням тимчасового припинення вогню між ліванськими бойовиками «Хезболли» та Ізраїлем. Це дасть час для ширших переговорів. Про це в Раді Безпеки ООН заявив міністр закордонних справ Франції Жан-Ноель Барро.

[Жан-Ноель Барро, міністр закордонних справ Франції]:

«Дипломатичне рішення справді можливе. Останніми днями ми працювали з нашими американськими партнерами над тимчасовою платформою припинення вогню на 21 день, щоб дати змогу провести переговори. Ми невдовзі все оприлюднимо. Сподіваємося, сторони негайно її схвалять».

Барро, який вирушить до Лівану наприкінці тижня, сказав, що Париж працював зі сторонами над визначенням параметрів дипломатичного виходу з кризи відповідно до резолюції № 1701.

Цю резолюцію в РБ ООН ухвалили після місячної війни між Ізраїлем та «Хезболлою» у 2006 році. Вона розширила мандат миротворчих сил ООН, дозволивши їм допомагати ліванській армії утримувати частину півдня вільною від зброї та бойовиків.

Як наслідок, це викликало тертя з «Хезболлою», яка фактично контролює південь Лівану попри присутність ліванської армії. «Хезболла» — добре озброєна партія та найпотужніша політична сила Лівану.

Заступник представника США при ООН Роберт Вуд повідомив Раді, що повністю виконана резолюція 1701 року — це єдине довгострокове рішення.

[Роберт Вуд, заступник постійного представника США при ООН]:

«Ми працюємо над тим, щоб запобігти масштабнішій війні. Але ми чітко дали зрозуміти, що Ізраїль має право захищати себе від атак “Хезболли”».

На засіданні також виступили представники Лівану та Ізраїлю.

[Наджиб Мікаті, прем’єр-міністр Лівану]:

«Сьогодні Ліван став жертвою ворога, який використовує проти нас електронні, кібер-, морські та повітряні атаки. Вони можуть перерости в наземний напад і підготувати підґрунтя для повномасштабної регіональної війни»

[Денні Данон, постійний представник Ізраїлю при ООН]:

«Ізраїль не прагне повномасштабної війни. Ми чітко дали зрозуміти, що прагнемо миру, усім тим, хто не засліплений ненавистю та політичними планами. Однак Ізраїль зазнає нападу».

Ізраїль розширив свої авіаудари по Лівану в середу. Як заявило ліванське міністерство охорони здоров’я, загинуло щонайменше 72 особи, ще 223 було поранено.
Коротке посилання на цю сторінку:

Франція готує 21-денне припинення вогню між «Хезболлою» та ІзраїлемТайфун «Гаемі» налетів на Тайвань: 3 людини загинули, понад 200 постраждало17 тисяч паломників урятували в індійських ГімалаяхУ США щодо лідерів ХАМАСу порушили кримінальні справиУ Південній Америці побито сумний рекорд за кількістю лісових пожежКулі зі сміттям із КНДР спричинили пожежі та порушили роботу аеропорту в Південній КореїАрмія Ізраїлю визнала, що не змогла 7 жовтня захистити мирне населенняБайден відмовився від боротьби за посаду президента СШАУ Великій Британії затримали підозрюваного в убивстві дружини та дочок коментатора BBCГантер Байден визнав себе винним у справі про ухиляння від сплати податків

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: