20.03.2024
Телеканал NTD

У німецькому озері знайшли грибок, який харчується пластиком

У німецькому озері знайшли грибок, який харчується пластиком

Мільйони тонн пластикових відходів щорічно потрапляють у Світовий океан, створюючи серйозну екологічну проблему, бо вони розкладаються..

Дата завантаження: 2024-09-20

video

Мільйони тонн пластикових відходів щорічно потрапляють у Світовий океан, створюючи серйозну екологічну проблему, бо вони розкладаються десятиліттями. Німецькі науковці побачили проблиск надії: вони виявили грибок, який може їсти пластик.

Аналіз проб з озера Штехлін, що на північному сході Німеччини, показав, що на деяких видах пластику без інших джерел вуглецю для харчування починає рости особливий грибок. Він може розкладати синтетичні полімери.

З 18 обраних штамів грибків чотири виявилися особливо «ненажерливими», що означає, що вони можуть ефективно їсти пластик, особливо поліуретан, який використовують для виробництва будівельної піни.

[Ганс-Пітер Гроссар, голова дослідницької групи]:

«Найдивовижнішим відкриттям, яке відрізняється від інших досліджень, стало те, що цей грибок росте виключно на деяких синтетичних полімерах і навіть утворює біомасу. Це незвичайно, бо ясно показує, що ці грибки можуть розкладати синтетичні полімери».

Однак активність ферментів грибка залежить від зовнішніх умов, таких як температура або мікроелементи.

[Сабрін Самюель Ібрагім Давуд, авторка дослідження]:

«За три місяці я виявила, що деякі грибки можуть рости й виробляти нормальний міцелій. Це справді дивовижно, бо я думала, що це триває роками, як пишуть в іншій літературі».

Утім, учені вважають, що такі грибки навряд чи зможуть розв’язати світову проблему відходів.

[Ганс-Пітер Гроссар, голова дослідницької групи]:

«Не думаю, що це буде остаточним рішенням, бо додавання більшої кількості чогось у довкілля спричиняє додаткові проблеми й може зруйнувати всю екосистему».

Вони рекомендують використовувати грибкових руйнівників пластику на очисних спорудах або інших об’єктах із контрольованими умовами.

За статистикою, 2021 року в усьому світі виробили коло 390 мільйонів тонн пластику. Водночас на перероблення відправили менш як 10 %.
Коротке посилання на цю сторінку:

У німецькому озері знайшли грибок, який харчується пластикомНапрочуд повний скелет динозавра показали в ДаніїДе відбувається найбільша у світі міграція ссавцівУнікальний датчик пожеж здобув премію Дайсона у Великій БританіїБіонічну «м’яку» стопу розробили в ІталіїВчені з’ясували, які дахи ефективніше захищають місто від спекиНовий вид динозавра: предок трицератопсаДрони допомагають угорським науковцям спостерігати за рідкісними кіньми ПржевальськогоЯк робота навчили літати з реактивним ранцемПлитку без цементу виготовляє єгипетський стартап, щоб очистити природу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: