20.12.2024
Телеканал NTD

Вчені з’ясували, які дахи ефективніше захищають місто від спеки

Вчені з'ясували, які дахи ефективніше захищають місто від спеки

Цей газон із травою та польовими квітами розкинувся на багатоповерхівці в центрі Лондона. Таких «зелених дахів»..

Дата завантаження: 2024-09-19

video

Цей газон із травою та польовими квітами розкинувся на багатоповерхівці в центрі Лондона. Таких «зелених дахів» тут стає дедалі більше. Гуляти на них, звісно, не можна, адже їхнє призначення інше. Вони зберігають місцеве біорізноманіття, а ще знижують температуру в будівлі та навколо неї. Це важливо під час літньої спеки.

Утім, не всі будинки можуть витримати таку вагу. Тому деякі дахи просто фарбують у білий колір, щоб уберегтися від надлишку тепла.

Британські вчені вирішили з’ясувати, що ефективніше. Вони протягом двох спекотних днів вимірювали температуру на дахах обох типів.

Дослідження показало, що рослини ліпше захищають від спеки. Але це вдень. А ось уночі все змінюється.

[Оскар Брусс, працівник Університетського коледжу Лондона]:

«Тепло накопичується в ґрунті, у якому ростуть рослини, і його можна відчути вночі, коли воно вивільняється. Саме це ми й з’ясували під час дослідження».

Таким чином, увесь ефект від «зелених дахів» зводиться до нуля. Водночас білі дахи виконують свою функцію повністю. Удень вони мало нагріваються, тому й уночі не виділяють додаткового тепла. Однак і в цьому разі не все однозначно.

[Оскар Брусс, працівник Університетського коледжу Лондона]:

«На фарбування дахів потрібні додаткові витрати. І проблема в тому, що вони покриваються брудом і гірше відбивають тепло. Треба стежити, щоб вони завжди були білими».

Водночас користь від «зелених дахів» теж не слід применшувати. Адже це середовище існування міських комах — бджіл і метеликів. Таким зеленим оазам радіють і птахи.
Коротке посилання на цю сторінку:

Вчені з’ясували, які дахи ефективніше захищають місто від спекиУнікальний датчик пожеж здобув премію Дайсона у Великій БританіїРідкісних аксолотлів, які навіть можуть регенерувати мозок, рятують від зникнення в МексиціУ німецькому озері знайшли грибок, який харчується пластикомНовий тест зможе передбачати хворобу Паркінсона до появи симптомівУ Балтиці поруч із вітряками створили підводну морську фермуApple показала iPhone 16, оновлені моделі Airpods та Apple WatchКомахоподібний робот вивчатиме печери МарсаПлитку без цементу виготовляє єгипетський стартап, щоб очистити природу700 тисяч років тому індонезійський острів Флорес населяли люди зростом 90 см

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: