16.10.2024
Телеканал NTD

Один пістолет — 34 смерті: чорний ринок зброї в Еквадорі процвітає

Один пістолет — 34 смерті: чорний ринок зброї в Еквадорі процвітає

Зброя на вулицях Еквадору. Країна намагається впоратися з насильством, яке зростає з 2020 року. Так, гільзи..

Дата завантаження: 2024-09-16

video

Зброя на вулицях Еквадору. Країна намагається впоратися з насильством, яке зростає з 2020 року. Так, гільзи від одного 9-міліметрового пістолета знайшли у 27 місцях перестрілок. Експерти кажуть, що з нього вбили принаймні 34 особи. Це багато навіть для країни, рівень злочинності в якій уважають одним із найвищих у світі.

Обсяги контрабанди зброї до Еквадору останніми роками різко зросли. Багато завозять зі США. Водночас торік у країні зареєстрували майже 8000 убивств. Це приблизно вшестеро більше, ніж у 2020 році.

Один із методів боротьби з незаконним обігом зброї — вивчення куль та гільз. Це допомагає перекрити канали постачання, а ще дає змогу скласти судово-медичну історію для кримінальних справ.

Але відстежити зброю не просто. Більш ніж із 40 000 одиниць, вилучених з 2019 року, удалося відстежити лише 900.

[Ренато Рівера, експерт у галузі організованої злочинності]:

«Одна зброя може бути пов’язана з 30 вбивствами. Тому важко визначити, скільки зброї надходить до країни. Також важко пов’язати її з убивствами».

Тихоокеанське портове місто Гуаякіль уважають центром наркоторгівлі та ареною боротьби за сфери впливу між мексиканськими, албанськими та іншими картелями. Це призводить до великої кількості вбивств.

[Бенджамін Моліна, представник поліції]:

«Вони завозять зброю до нашої країни, поки вона не потрапить на ринок і до злочинних угруповань».

У січні 22 банди міста визнано терористичними організаціями.

Водночас Еквадор намагається перекрити канали незаконного надходження зброї зі США, Перу та інших країн. Але правоохоронцям часто бракує фінансування та персоналу.

[Маріо Пазміно, колишній начальник армійської розвідки]:

«Не існує жодної розвідувальної служби, яка б давала змогу виявити цих постачальників, відстежити ланцюжки постачань та зупинити торгівлю зброєю. Цього немає».

Так, у країні, у якій живе 17 мільйонів осіб, є лише 17 мікроскопів для вивчення куль, а також менш як 250 навчених технічних фахівців.
Коротке посилання на цю сторінку:

Один пістолет — 34 смерті: чорний ринок зброї в Еквадорі процвітаєЖивуть у страху: на курорті в Чилі може впасти елітний ЖКСвітильники з гарбузів робить дизайнерка з КосоваВ’язні грецької тюрми знаходять розраду в театріНафтові плями зіпсували узбережжя Карибського моря у ВенесуеліСотні мігрантів з Марокко вплав добираються до іспанської СеутиВеликий караван мігрантів знову рухається в бік кордону СШАНема де жити: ринок іспанської нерухомості переорієнтувався на туристівВ Іспанії іммігранти навчаються плавати, щоб залікувати душевні травмиГолова ВООЗ: «Світ має прокинутися та допомогти Судану»

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: