Білі кульки чудового сиру сходять із конвеєра. Це особливий продукт: моцарела ді буфала кампана, або моцарела з молока буйволиць.
Цей сир можна виготовляти лише тут — у регіоні Кампанія, що на півдні Італії. Він має сертифікат PDO, який прив’язує цей продукт до його походження. Тобто виробники в інших регіонах світу не можуть робити такий сир і давати йому таку ж назву.
На цій фабриці дотримуються всіх специфікацій, які дають змогу забезпечити відмінний смак та якість.
[П’єр Марія Саккані, голова Консорціуму із захисту моцарели ді буфала]:
«Ці елементи відрізняють нас від інших продуктів, які теж можуть бути дуже хорошими, але нам треба зберегти всі ці характеристики».
Тут працюють із молоком та водою за дуже високих температур. Рецепт передають від покоління до покоління.
Спочатку молоко перетворюють на м’який сир. Потім отриману масу ділять на кульки. Цю дію називають mozzare, що означає «відрізання», звідси й назва «моцарела».
[Міммо ла Векк’я, сиророб]:
«Наша моцарела ді буфала кампана — це продукт, який неможливо знайти більше ніде у світі. Тому, якщо ми зможемо зберегти цей продукт саме таким, яким він має бути, це буде величезний успіх».
Молоко для такого сиру дають буйволиці, вирощені за умов місцевого клімату. Їхній раціон — це суміш сіна люцерни, сої та кукурудзи.
[Фабіо Іззо, фермер, що розводить буйволів]:
«Буйволиця дає набагато менше молока, ніж корова, але буйволине молоко набагато концентрованіше. Фактично, воно майже вдвічі жирніше за коров’яче, і в ньому на 10-15 % більше білка».
Моцарелу з буйволиного молока люблять не лише в Італії. Експорт зростає і до інших країн, зокрема до Швейцарії, Іспанії, Німеччини, Великої Британії та США.
І навіть Франція, відома своєю сирною промисловістю, масово замовляє цей сир.
Півтора року тому навіть з’явилося повідомлення, що у Франції споживання італійської моцарели перевищило споживання традиційного французького камамберу.
Коротке посилання на цю сторінку: