26.12.2024
Телеканал NTD

У Стокгольмі збудували тунель для міграції риби

У Стокгольмі збудували тунель для міграції риби

У центрі Стокгольма проклали тунель для риби. Так вона може плавати із затоки Сальтшен у прісноводне..

Дата завантаження: 2024-10-25

video
play-sharp-fill

У центрі Стокгольма проклали тунель для риби. Так вона може плавати із затоки Сальтшен у прісноводне озеро Меларен і назад. Останні 380 років це було майже неможливо.

Загалом Сальтшен і Меларен сполучає протока Норрстрем. Але течія там бурхлива. До того ж рівень води в озері вищий, ніж у затоці. З такими складнощами може упоратися форель та лосось, але не лящі та окуні. Цю ситуацію виправили під час будівництва нової системи шлюзів у Стокгольмі.

Удень тунель для риби освітлений. Це створює умови, наближені до природних. Усередині працює відеокамера. Записи, до речі, у відкритому доступі.

[Ева Росман, менеджер з комунікацій проєкту Slussen]:

«Просто неймовірно багато риб знайшли для себе новий шлях. Там є і видра. Вона плаває туди-назад. Ми думаємо, що це одна й та сама видра. Вона виявила новий спосіб переміщення і, можливо, тепер знаходить багато смачної риби. Для неї це як шведський стіл».

Примітно, що тунель виклали з каміння, яке в середині XVI століття використовували для зведення форту. Його руїни знайшли під час археологічних розкопок.

[Ева Росман, менеджер з комунікацій проєкту Slussen]:

«Використовуючи це та інше каміння, ми створили шлях міграції для риби. У тунелі спокійна вода, і риба може зупинитися та відпочити, перш ніж плисти далі».

Тунель допоможе збільшити біорізноманіття в озері Меларен. Водночас його вода не стане солоною. Цьому запобігає система гребель і шлюзів. А спеціальні загородження не дають проникнути тюленям.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Стокгольмі збудували тунель для міграції рибиВООЗ оголосила глобальну надзвичайну ситуацію через спалах віспи мавп в АфриціПовені та зсуви: тайфун «Гаемі» прорвав дамбу та затопив міста в КитаїФермери Зімбабве намагаються заробити на зростанні світового попиту на лохинуМайже третина людей у світі недостатньо рухаєтьсяЯк баобаби допомагають виживати селянам у ЗімбабвеНадмірний туризм: мешканцям чорногорського міста набридли круїзні лайнериДо ДР Конго прибула перша партія вакцин проти віспи мавпМігрантів, що перетинають Дар’єнський пропуск у Панамі, поменшало на 35 %Японця виправдали після того, як він провів у камері смертників 46 років
Hide picture

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: