19.04.2024
Телеканал NTD

Народні цілителі допомагають розв’язувати проблему ВІЛ у Південній Африці

Народні цілителі допомагають розв'язувати проблему ВІЛ у Південній Африці

Удома в південноафриканця Шадрака Машабане можна побачити всі атрибути народного цілителя. Тут і традиційні тканини, і..

Дата завантаження: 2024-09-19

video

Удома в південноафриканця Шадрака Машабане можна побачити всі атрибути народного цілителя. Тут і традиційні тканини, і скляні пляшечки з травами та ліками.

Але в очі одразу впадає біла коробка. У ній — набір для тестування на ВІЛ.

Шадрак — один із кількох традиційних цілителів, які беруть участь у пілотному дослідженні Університету Вітватерсранду.

Їх навчили проводити тестування на ВІЛ, а також консультувати клієнтів, щоби більше південноафриканців дізналися про свій діагноз та запобігли поширенню захворювання.

У Південній Африці рівень захворюваності на ВІЛ один із найвищих у світі. І хвороба й далі поширюється, бо люди часто звертаються по допомогу саме до цілителів. До того ж лікарні не гарантують їхньої конфіденційності.

[Шадрак Машабане, народний цілитель]:

«Для деяких клієнтів відвідування клініки — велика проблема. Чоловіки особливо не люблять ходити до лікарень. Я виявив, що вони вважають за краще приходити до нас, бо побоюються, що про їхню проблему дізнаються. Вони не почуваються в безпеці».

Флоренс Хоза — ще одна традиційна цілителька, яка проводить тестування на ВІЛ.

[Флоренс Хоза, народна цілителька]:

«Якщо перевіряю людину й виявляю позитивний результат, то говорю з нею, раджу піти до лікарні. Я зберігаю їхні результати й чекаю, коли вони наважаться піти до лікарні. Якщо вони не наважуються, то я іду разом із ними, супроводжую їх, щоб вони почали лікуватися».

Кінцева мета проєкту — надихнути уряд Південної Африки на таку програму на національному рівні. Це може мати великий вплив, адже тільки в рідному місті Шадрака працює приблизно 2000 традиційних цілителів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Народні цілителі допомагають розв’язувати проблему ВІЛ у Південній АфриціТуристичний бум на Майорці змушує місцевих жителів мешкати в автофургонахБезхатьки самовільно заселяються в покинуті будівлі на околиці ЛондонаЯк шанувальники Олімпіади економлять на проживанніЯк у Франкфурті змагалися водії трамваївБіля італійського острова Лампедуза врятували 110 нелегалів та знайшли одного загиблогоУкраїнські підприємства наймають більше жінок і підлітків через війнуВ’язні грецької тюрми знаходять розраду в театріКубу чекає важка боротьба з маловивченою гарячкою ОропушНавала крокодилів: в Австралії намагаються зменшити чисельність небезпечних хижаків

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: