27.08.2024
Телеканал NTD

«Сарджент і мода»: по-новому подивитися на картини портретиста пропонують у Лондоні

«Сарджент і мода»: по-новому подивитися на картини портретиста пропонують у Лондоні

По-новому поглянути на роботи американського художника Джона Сінгера Сарджента пропонують у галереї Тейт, що в Лондоні...

Дата завантаження: 2024-04-27

video

По-новому поглянути на роботи американського художника Джона Сінгера Сарджента пропонують у галереї Тейт, що в Лондоні. Він був одним із видатних портретистів кінця XIX – початку XX століття.

За життя Сарджента мистецтвознавці не оцінили його творчості належним чином. А імпресіоністи скептично висловлювалися про його роботи, уважаючи їх пережитком минулого. Проте пізніше картини митця прикували увагу експертів.

[Еріка Гіршлер, куратор Музею образотворчих мистецтв у Бостоні]:

«Сарджент мав особливу майстерність. Він умів передавати текстуру матеріалу за допомогою фарб. Дивлячись на зображені ним розкішні тканини того періоду, можна сказати, це оксамит чи атлас. Сарджент особливо гарно передавав фарбами блиск чи м’якість матерії».

Тепер за портретами Сарджента можна судити про тенденції в моді сторічної давнини. Нині митця порівнюють із сучасними стилістами.

[Еріка Гіршлер, куратор Музею образотворчих мистецтв у Бостоні]:

«Гадаю, Сарджент ставився до натурників у дусі нашого часу. Це як сучасний стиліст допомагає комусь правильно вибрати модний одяг, щоб у ньому сфотографуватися».

Сарджент сміливо видаляв зайві деталі, які не вписувалися в завершений образ, або навпаки — щось додавав, експериментував із тканиною, оживляючи портрет.

Разом із картинами в галереї виставлено зразки тканин, а також модні вбрання, які носили за життя художника і які він зобразив на картинах. Наприклад, у цій сукні йому позувала іспанська танцівниця Карменсіта. Сарджент зберігав її аж до смерті.

[Табіш Хан, мистецтвознавець]:

«Ця виставка дає інший погляд на живопис Сарджента. Зазвичай вона асоціюється з портретами та світськими картинами, які тут, звісно, є. Але ці роботи відбивають і те, як він показував моду, як це стало важливою частиною його живопису».

Сарджент народився 1856 року у Флоренції в сім’ї американців. Навчався в Італії, Німеччині та Франції. Зразком для наслідування для нього був Веласкес, Гейнсборо та ван Дейк. Він писав чоловічі та жіночі портрети. Сарджент написав 900 робіт олією та 2000 аквареллю. Художник помер у Лондоні у віці 69 років.

Виставка «Сарджент і мода» триватиме до 7 липня.
Коротке посилання на цю сторінку:

«Сарджент і мода»: по-новому подивитися на картини портретиста пропонують у ЛондоніМодний дім Dior показав свою осінню колекцію в Нью-ЙоркуПольський полонез внесли до списку ЮНЕСКОУ Киргизстані відроджують традицію носити жіночий головний убір елечекШанувальники «мерседесів»: пам’ятник німецькому авто роблять у хорватському містіУперше за 450 років вісім частин вівтаря епохи Відродження зібрали докупиФранцузький художник оживив фасад престижного готелю в Ріо-де-ЖанейроНаціональний балет Грузії приїхав з танцювальною програмою до Боснії і ГерцеговиниУ Ватикані реставрують центральний елемент собору Святого ПетраПінболом захоплюється дедалі більше молоді

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: