27.09.2024
Телеканал NTD

П’ять нових непостійних членів Ради Безпеки ООН почали роботу

П'ять нових непостійних членів Ради Безпеки ООН почали роботу

У перший робочий день нового року Рада Безпеки ООН привітала п'ятьох нових непостійних членів на 2024–25..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

У перший робочий день нового року Рада Безпеки ООН привітала п’ятьох нових непостійних членів на 2024–25 роки. Це Алжир, Гаяна, Південна Корея, Сьєрра-Леоне та Словенія.

Ці країни прийшли на зміну Албанії, Бразилії, Габону, Гані та Об’єднаним Арабським Еміратам, чий дворічний термін збіг наприкінці 2023 року.

Вони долучаться до п’яти інших непостійних членів ООН: Еквадору, Японії, Мальти, Мозамбіку та Швейцарії.

Церемонію встановлення прапорів новообраних членів у штаб-квартирі ООН проводив представник Казахстану.

[Акан Рахметуллін, представник Казахстану при ООН]:

«Ми твердо віримо, що ці п’ять нових членів внесуть більше глибини й зосередять увагу на питаннях миру та безпеки».

[Ніколя де Рів’єр, постпред Франції при ООН]:

«Засідати в Раді Безпеки — це одночасно честь та відповідальність, особливо тоді, коли регіональних криз стає дедалі більше. Я маю на увазі Близький Схід, Східну Європу та Африку».

[Хван Джун Кук, представник Південної Кореї при ООН]:

«Зіткнувшись зі зростанням загроз безпеці навколо Корейського півострова, Республіка Корея, ґрунтуючись на власній історії та підходах до роботи в Раді Безпеки, солідарна з тими, хто стикається з аналогічними проблемами в усьому світі».

Загалом у Раді Безпеки ООН засідає 15 країн. П’ять із них — постійні члени. Це Франція, США, Велика Британія, Китай та Росія. Десять інших Генеральна Асамблея регулярно переобирає на дворічний термін. При цьому країни не можуть бути обрані двічі поспіль.

Належну увагу приділяють справедливому географічному розподілу й тому, наскільки кандидат активний у підтриманні міжнародного миру та безпеки. Так, під час останнього голосування, яке відбулося пів року тому, від східноєвропейської групи претендували дві країни — Словенія та Білорусь. У результаті Словенія дістала вчетверо більше голосів.
Коротке посилання на цю сторінку:

П’ять нових непостійних членів Ради Безпеки ООН почали роботуБандити застрелили 12 людей у багатому передмісті столиці ГаїтіАвстралія підтвердила загибель волонтера в Секторі Гази та зажадала від Ізраїлю відповідейСуд Гонконгу вирішив ліквідувати китайського будівельного гіганта EvergrandeБолгарія та Румунія частково приєдналися до Шенгенської зониАмериканський штат Аризона повернув закон 1864 року, який забороняє аборти майже в усіх випадкахМігранти в американському штаті Аризона можуть опинитися на вулиці через відсутність фінансуванняУгорці виходять на протести через скандал навколо президентського помилуванняТисячі угорців знову вийшли на протест проти Віктора ОрбанаГодинник Rolex, золото та діаманти: президента Перу звинувачують у розкраданні

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: