27.06.2024
Телеканал NTD

Британські вчені: щоденна коротка прогулянка може стати порятунком для серця

Британські вчені: щоденна коротка прогулянка може стати порятунком для серця

Пробіжка в місцевому парку очевидно буде доволі корисною для здоров'я. Але дослідники кажуть, що навіть помірна..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Пробіжка в місцевому парку очевидно буде доволі корисною для здоров’я. Але дослідники кажуть, що навіть помірна активність має значення.

Науковці Інституту спорту Університетського коледжу Лондона оцінили, як різні види фізичної активності впливають на роботу серця.

Вони проаналізували дані 15 000 людей з усього світу, зокрема з Великої Британії, Австралії, Фінляндії, Данії та Нідерландів. Акцент робили на тих, хто веде малорухливий спосіб життя. Перевіряли, скільки часу ті проводять сидячи й на ногах, а також скільки сплять і як довго виконують фізичні вправи.

Дослідження показало, що п’ять хвилин помірної активності позитивно впливають на здоров’я серця.

[Джо Блоджетт, провідний автор дослідження]:

«Ви дістанете більше користі, якщо рухатиметеся 10 хвилин, замість того, щоб сидіти чи стояти. Ми завжди виявляли, що сидіння, лежання або малорухливий спосіб життя мали найгірший ефект. Це перегляд телевізора, сидіння в машині, поїздка на роботу, лежання на дивані, час у телефоні тощо».

Водночас учені визначили, скільки часу треба простояти, щоб замінити п’ять хвилин фізичної активності.

[Джо Блоджетт, провідний автор дослідження]:

«Щоб мати таку ж користь від стояння, щодня замість сидіння доведеться стояти по кілька годин».

Дослідники кажуть, що корисна будь-яка активність, не лише інтенсивна. Водночас якщо ви майже цілий день сидите, то більше користі дістанете саме від помірних фізичних вправ.

[Джо Блоджетт, провідний автор дослідження]:

«Це може бути швидка ходьба. Вона чудово підвищує частоту серцевих скорочень. Тож вийдіть на вулицю, погуляйте 20, 30, 40 хвилин. Що більше вправ ви робите, що швидше йдете, тим ліпше почне працювати ваше серце».

Водночас із віком людям також важливо зберігати баланс та гнучкість. Для цього їм варто щодня виконувати нескладні вправи, такі як присідання, випади, стояння на одній нозі та просто ходіння по прямій.
Коротке посилання на цю сторінку:

Британські вчені: щоденна коротка прогулянка може стати порятунком для серцяДруга найбільша в історії Техасу пожежа знищує будинкиЛікарям, що страйкують у Південній Кореї, поставили вимогу до березня повернутися на роботуУ Гонконгу запроваджують заборону на одноразовий пластиковий посудЯк Австралія перетворила морських шкідників на джерело цінної ікриНеочищені стічні води щодня скидають у річки СербіїЯку країну визнали найщасливішоюНа грецькому острові Лесбос створили кладовище для емігрантівТепловий стрес охоплює дедалі більше територій ЄвропиВсесвітня продовольча програма ООН закликає рішуче відреагувати на гуманітарну кризу в Гаїті

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: