29.12.2024
Телеканал NTD

Такого не бачили багато років: у Будапешті дуже розлився Дунай

Такого не бачили багато років: у Будапешті дуже розлився Дунай

У Будапешті — незвично великі зимові повені. Річка Дунай вийшла з берегів, і рівень води піднявся..

Дата завантаження: 2024-04-28

video

У Будапешті — незвично великі зимові повені. Річка Дунай вийшла з берегів, і рівень води піднявся майже до 7 метрів. Востаннє таке було 10 років тому.

[житель Будапешта]:

«Я пам’ятаю великі повені, але не в грудні. У грудні Дунай зазвичай замерзає. Пам’ятаю, коли був малим, лід біля Ланцюгового мосту спеціально підривали».

2013-го води було майже на два метри більше, але це було наприкінці травня. У грудні ж попереднього разу вода підіймалася вище за 6 метрів аж 1987-го. Але тоді набережну не затопило.

Місто вживає заходів — робітники різних місцевих організацій зводять мобільні дамби та ставлять пандуси. Жителі готуються до тривалої оборони.

[Габор Егрі, працівник асоціації Romai Part]:

«Таких весняних температур у грудні в нас ще не було, а кількість води, яка накопичується у вигляді снігу в Альпах, побила всі рекорди. Тож ми готуємося бути в стані постійної оборонної готовності до червня».

Фахівці з клімату вважають, що таке повторюватиметься все частіше.

[Анна Кіс, кліматолог]:

«Дивлячись на загальну картину, ми бачимо, що кількість зимових опадів зростає, а з підвищенням температури стає менше снігопадів, плюс сніг може танути раніше. Тобто можна припустити, що в майбутньому повені, спричинені таненням снігу, будуть масштабнішими, і те, що відбувалося навесні, може починатися раніше, можливо, ще взимку».

Серйозних збитків нинішня повінь поки не завдала.
Коротке посилання на цю сторінку:

Такого не бачили багато років: у Будапешті дуже розлився ДунайДесятки загиблих: Пакистан накрили рясні снігопади та зливиДипломатичний скандал: працівники посольства Мексики залишили ЕквадорКонституційна рада Франції скасувала частину пунктів спірного міграційного законуІзраїль: намітився прогрес щодо угоди про звільнення заручниківАфіни накрила пилова буря із СахариОдна пропозиція на тисячу заявок: молоді китайці не можуть знайти роботуВ Індонезії через повені та зсуви гинуть людиФермери Греції і Польщі не припиняють протестуватиЧовен із мігрантами перекинувся біля берегів Панами

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: