13.01.2024
Телеканал NTD

«Розумне» місто в пустелі: як в ОАЕ створюють економний та чистий простір для життя

«Розумне» місто в пустелі: як в ОАЕ створюють економний та чистий простір для життя

На перший погляд, ці споруди нагадують промислову зону. Але насправді це «розумне» місто майбутнього серед пустелі...

Дата завантаження: 2024-05-13

video

На перший погляд, ці споруди нагадують промислову зону. Але насправді це «розумне» місто майбутнього серед пустелі. В Об’єднаних Арабських Еміратах створюють екологічно чисті міські забудови з нейтральними викидами вуглецю та швидкісним особистим транспортом.

Масдар-Сіті розростається в Абу-Дабі. Можна бачити, що всі будівлі тут стоять упритул одна до одної, вулиці вузькі, а вікна — маленькі. Завдяки цьому можна значно заощадити на охолодженні.

Якщо показати це в цифрах, то будівлі споживатимуть на 70 % менше електроенергії та на 40 % менше води, ніж звичайні. Вони повітронепроникні та із затемненими вікнами, що захищає їх від сонця й тепла.

[Кріс Ван, заступник директора зі сталого розвитку міста]:

«Будинки Масдар-Сіті екологічні з низки причин. Вони легкі, і їхні вікна не надто великі й не надто маленькі, вони дуже добре затемнені. Стіни дуже добре захищені та з дуже гарною ізоляцією».

А деякі місцеві жителі вже мають такий персональний транспорт. Він працює на магнітах.

[Стів Северанс, директор зі сталого розвитку міста]:

«Цей автомобіль не зовсім підходить для всіх міських умов. Для нього потрібна низка магнітів. Коли ми у 2010 році вперше почали його використовувати, це був найбільш провідний безпілотний автомобіль із доступних. Відтоді ми просунулися і створили транспортні засоби, які ліпше взаємодіють у реальному середовищі на дорогах, справді готові до автономних поїздок».

Багато хто вважає «розумні» та екологічні міста способом розв’язати проблему зміни клімату. Однак професор Інституту міжнародного розвитку Аюб Шаріфі вважає, що тут є підводне каміння.

[Аюб Шаріфі, професор Інституту міжнародного розвитку]:

«Є багато невизначеностей навколо “розумних” міст. Я думаю, що ключове питання, якому не приділяють уваги, це питання віддачі. Звичайно, “розумні” міста в деяких секторах, таких як енергетика та водопостачання, могли б забезпечити більше ефективності. Але ця ефективність може призвести до подальшого споживання, тому в цьому сенсі, на мою думку, нам треба бути обережними».

Об’єднані Арабські Емірати прагнуть досягти нульового рівня викидів до 2050 року. А вже 30 листопада в Дубаї стартує кліматичний саміт COP28. Він триватиме до 12 грудня.
Коротке посилання на цю сторінку:

«Розумне» місто в пустелі: як в ОАЕ створюють економний та чистий простір для життяГабонський дизайнер перетворює викинутий папір на красиві вазиООН: голодна смерть загрожує 220 000 дітей у СуданіЯк музика допомагає молоді не померти з нудьги в австралійській глушиніЛікарям, що страйкують у Південній Кореї, поставили вимогу до березня повернутися на роботуВірмени протестують проти передання Азербайджану чотирьох сілЯку країну визнали найщасливішоюСтаре місто в Дубровнику хочуть повернути місцевим жителямМарокко: лазні закриті, води немаєСрібло в Єгипті — нове золото

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: